Nieuwsbrief Klimaatakkoord 9 juni 2022

Nieuws van en over het Klimaatakkoord in de afgelopen maand

Kabinet presenteert uitwerking klimaatbeleid

Het kabinet heeft het beleidsprogramma voor het klimaatbeleid gepresenteerd. Het is de uitwerking van het coalitieakkoord en gaat over de komende tien jaar. “We zullen op een fundamenteel andere manier moeten produceren, consumeren, reizen, wonen en energie opwekken. De keuzes die daarvoor nodig zijn, moeten bovendien nú gemaakt worden”, aldus Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Kabinet presenteert uitwerking klimaatbeleid

Beeld: Rijksoverheid

Ministers eensgezind achter beleidsprogramma

Drie ministers op het podium, twee ministeries in de zaal en de ministeries voor onderwijs en volksgezondheid aan de zijlijn toonden op de bijeenkomst ‘Nederland gaat voor groen’ een grote eensgezindheid in klimaatbeleid. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie is duidelijk: “Iedereen heeft haast, ik moet soms zelfs op de rem trappen. Als het aan mijn collegaministers lag, was het budget voor klimaat al vijf keer uitgegeven.”

Terugkijken Nederland gaat voor Groen.

Kabinet neemt eensgezind de regie

VOOR UW AGENDA 1 juli Talkshow: Voortbouwen op Klimaatakkoord

Op 1 juli is er weer een nieuwe online talkshow. Deze gaat over het onlangs gepresenteerde beleidsprogramma klimaat van het  kabinet. Dit legt de lat hoger dan de afspraken uit het Klimaatakkoord. Het maakt duidelijk hoe het kabinet de hogere doelen wil halen. Het bouwt voort op het Klimaatakkoord. De twee treinen van het klimaatbeleid worden al rijdend aan elkaar gekoppeld. 
De vaart zit er al goed in. Voor de vakantie gaan er bijvoorbeeld nog 41 brieven naar de Tweede Kamer over de nieuwe stappen. Maar nog niet alles is duidelijk.

In deze online talkshow
•    Peilen we de opvatting over het beleidsprogramma bij een aantal hoofdrolspelers uit het Klimaatakkoord.
•    Horen we van wetenschappers of dit beleid invult wat zij nodig achten.
•    Praten we met vertegenwoordigers uit de samenleving over het vraagstuk van burgerbetrokkenheid en draagvlak in de samenleving.
 

Hernieuwbare energie 13 procent gegroeid

Recorddagen aan zon en wind zorgden in mei voor groei in de productie van hernieuwbare energie. Die kwam 13 procent hoger uit dan de vergelijkbare periode het jaar ervoor. Deze maand registreerde Energieopwek.nl voor de 50ste keer dit jaar een piek in zonnestroom van 10 MW. Over heel 2021 waren er maar 28 van die pieken. Zo’n piek staat voor ruim 60 procent van de gemiddelde elektriciteitsvraag in Nederland. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Hernieuwbare energie 13 procent gegroeid

Beeld: Energieopwek.nl

Klimaat en biodiversiteit: dringend op zoek naar samenspel

Klimaatbeleid zit heel soms in de weg van de natuur in onze omgeving. Neem de discussie over biomassa, of de kabel die windstroom van zee dwars over Schiermonnikoog aan land moet brengen. Maar veel vaker nog gaan maatregelen voor het klimaat en voor biodiversiteit hand in hand. Alleen: waar klimaat al hoog op de agenda staat, ontbreekt de urgentie over biodiversiteit. Biodiversiteits- en klimaatbeleid moeten gelijk optrekken. “We moeten zoeken naar maatregelen die voor beide werken”.

Kijk of luister (of hier) naar de opnames van het webinar Klimaat en Biodiversiteit op 25 mei

Klimaat en biodiversiteit: dringend op zoek naar samenspel

Ander nieuws

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.