Nieuwsbrief Klimaatakkoord

Nieuws uit en over het Klimaatakkoord

Versnellen naar Parijs

Over een ding is iedere betrokkene bij het Klimaatakkoord het eens.  Het tempo moet omhoog om de doelen van Parijs te halen. ‘Versnellen naar Parijs’ is daarom het motto van de Dag van het Klimaatakkoord op 1 november. Het wordt een dag vol klimaatinspiratie.

Een aantal versnellers heeft al deelname toegezegd. Ruim twintig sessies zijn in voorbereiding om te laten zien wat er allemaal al gebeurt. We gaan het natuurlijk ook hebben over hoe het sneller kan.

Versnellen naar Parijs op Dag van het Klimaatakkoord

Motto Dag van het Klimaatakkoord
Beeld: ©Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Fit for 55 geeft Klimaatakkoord rugwind

Voor de partijen in het Klimaatakkoord is de uitwerking van de ‘roadmap’ Fit fot 55 door de Europese Commissie een flinke steun in de rug. “Dit is leiderschap,” zeggen verschillende panelleden bij het webinar van het Voortgangsoverleg. Tegelijk opperen ze al welke plannen door Nederland het eerst moeten worden uitgewerkt.

Lees en kijk hier de bijeenkomst van het  Voortgangsoverleg Klimaatakkoord over de nieuwe Europese plannen.

Fit for 55 rugwind voor Klimaatakkoord

Zon en wind op zee zorgen voor groei duurzame energie

Nieuwsbericht | 03-08-2021 | 10:23

Meer zonnepanelen op land en meer molens op zee. Deze twee factoren droegen in juli flink bij aan de groei van hernieuwbare energie. De productie lag 12 procent hoger dan de juli-maand vorig jaar. Op 29 juli werd zelfs een record hoeveelheid duurzame stroom geproduceerd, genoeg voor 55 procent van de stroomvraag. Ook de inzet van biomassa als bijstook in kolencentrales droeg bij aan de groei. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Maandbericht juli Energieopwek.nl

Stroom juli
Beeld: ©Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Besluit Biogrondstoffen bemoeilijkt halen klimaatdoelen

Het recente besluit om biomassa voor laag-temperatuur toepassingen dit najaar uit te sluiten van subsidie houdt onvoldoende rekening met aspecten van een zorgvuldig afbouwpad. Zonder een consistent en samenhangend pakket van maatregelen dreigen klimaatdoelen buiten beeld te raken en kunnen de kosten oplopen. Dat staat in een brief van het Voortgangsoverleg aan mevrouw  Kaag en de heer Rutte. Die werken momenteel aan een stuk als basis voor een nieuwe regering. De brief is een reactie op de manier waarop de motie van Kamerlid Esch wordt uitgevoerd.

Brief biogrondstoffen Voortgangsoverleg

Stel uw locatie open voor publiek op Open Energiedag 11 september

Op 11 september 2021 organiseert de NVDE de eerste Open Energiedag, samen met de brancheorganisaties NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie. Op deze dag openen hernieuwbare energieprojecten in heel Nederland de deuren voor bezoekers. Burgers kunnen kennis maken met de technieken én de mensen achter de energietransitie. Door heel het land doen allerlei soorten energieprojecten mee, van windmolens tot zonneparken en van bio-energiecentrales tot aquathermieprojecten.

Aanmeldingen van energieprojecten zijn welkom. 

Aanmelden voor Open Energie Dag

Banner campange

Nationaal Waterstofprogramma gepubliceerd

Concentratie op drie sporen is nodig voor de ontwikkeling van groene waterstof. Ontwikkel het grootschalig voor de industrie, decentraal voor de regio en organiseer de randvoorwaarden. Dat is de kern van het Nationaal Waterstof Programma (NWP) dat aan staatsecretaris Yesigoz-Zegerius is overhandigd. 

Kijk ook de Klimaatcast met de opsteller van het NWP  Jörg Gigler 

Nationaal Waterstofprogramma aangeboden

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.