Nieuwsbrief Klimaatakkoord 1 juli 2021

Nieuws over het Klimaatakkoord

Onverminderde ambitie in regionale energieplannen

De eerste officiele Regionale Energie Strategieën (RES) van 30 regio's komen nog altijd ruim uit boven de afspraak uit het Klimaatakkoord om in 2030 minimaal 35 terawattuur aan zonne- en windenergie te produceren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat nu analyseren wat al deze plannen werkelijk waard zijn.

Onverminderde ambitie in regionale energieplannen

Spoedwet maakt stroomnetten klaar voor de transitie

Er moet een spoedwet komen om de capaciteitsproblemen op de elektriciteitsnetwerken op te lossen. Dit is nodig om te voorkomen dat de energietransitie ernstige vertraging oploopt.
Dit zei Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, op een netwerkbijeenkomst van Energie Beheer Nederland.

'Spoedwet maakt netwerken sneller klaar voor transitie'

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Zon breekt records in juni

De zonnige maand juni brak, ondanks een paar sombere dagen aan het eind, het record in de maandelijkse productie van zonne-energie in Nederland. Dat kwam ook doordat er nu 30% meer vermogen aan zonnepanelen is geïnstalleerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Zon breekt records in juni

Beeld: Energieopwek.nl

Dreigend probleem schaarse metalen schreeuwt om actie

Brede actie is nodig om de energietransitie in Nederland niet nodeloos te laten vertragen door gebrek aan cruciale grondstoffen. Het probleem is helder, de oplossingen zijn ook voorhanden, zowel volgens onderzoekers als in de praktijk. Het komt nu aan op het benutten van de kansen. Dat is de conclusie van het webinar ‘De schaarste van groene grondstoffen’. Het rapport 'Een circulaire energietransitie' is nu onder de aandacht van het kabinet gebracht.

Dreigend probleem van grondstoffen schreeuwt om actie

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Extra webinar 'Fit for 55'

Hoe zien de nieuwe Europese plannen eruit om naar 55 procent CO2-emissiereductie te komen? Wat betekent dit voor Nederland? Woensdag 14 juli presenteert de  Europese Commissie, onder de naam ‘Fit for 55’ haar nieuwe voorstellen om de uitstoot van CO2 sneller te reduceren. Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord organiseert daar meteen die dag een webinar over. Je kan je vast aanmelden.

Extra webinar 'Fit for 55': Wat betekent het voor Nederland?

Stille midden steunt klimaatambities - onder voorwaarden

Half juni kreeg Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, uit handen van onderzoeker Niek Mouter van de TU Delft het rapport over de raadpleging van meer dan 10.000 Nederlanders over het klimaatbeleid. "Dit onderzoek is zeer nuttig voor de politiek. Driekwart van de burgers denkt graag mee, dat is een goed teken. Maar wel onder duidelijke randvoorwaarden. Dat vraagt bij de politiek om een rechte rug en sterke knieën."

Brede steun van burgers voor klimaatbeleid, onder voorwaarden

Dag van het Klimaatakkoord in opbouw

De Dag van het Klimaatakkoord op 1 november krijgt meer gestalte. Het kader is duidelijk, de invulling komt uit de startblokken. Suggesties, ideeën en betrokkenheid zijn welkom.

Dag van het Klimaatakkoord in opbouw

Kinderklimaatakkoord naar politiek Den Haag

Op 23 juni hebben 20 basisschoolkinderen het eerste Nationale Kinderklimaatakkoord overhandigd aan Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en een vertegenwoordiging uit de Tweede Kamer. De leerlingen vragen politiek Den Haag dringend verdere klimaatverandering tegen te gaan.

Kinderklimaatakkoord naar politiek Den Haag

Klimaatkwesties

Wekelijks besteden we aandacht aan antwoorden van de onafhankelijke experts van Klimaathelpdesk op vragen over klimaat en de energietransitie. Afgelopen maand kwamen aan de orde: Klimaat en voeding; energiegebruik per sector; CO2 in Nederland; luchtvaart en klimaatakkoorden; hoe komen mensen in beweging?

Alle KlimaatKwesties

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.