'Spoedwet maakt netwerken sneller klaar voor transitie'

Er moet een spoedwet komen om de capaciteitsproblemen op de elektriciteitsnetwerken op te lossen. Dit is nodig om te voorkomen dat de energietransitie ernstige vertraging oploopt.
Dit zei Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, op een netwerkbijeenkomst van Energie Beheer Nederland. Hij vergeleek de spoedwet met de crisis- en herstelwet. Die hielp om de economie na de financiële crisis van 2008/09 sneller op stoom te krijgen.

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Veel langzame procedures en knellende regels zijn volgens Nijpels nog gebaseerd op een fossiel energiesysteem. Die zijn niet geschikt voor de energietransitie en staan de noodzakelijke versnelling in de weg. Hij vindt belangrijk is dat procedures rondom de uitbreiding en versterking van de netwerken sneller kunnen worden doorlopen. Ook moeten de bedrijven ruimte krijgen om al te mogen investeren in netwerken zonder dat er concreet een aanvraag ligt om het netwerk ook te gebruiken.
 

Financiering

Van groot belang is ook de netwerkbedrijven de mogelijkheid krijgen sneller financiering aan te trekken voor de investeringen. Nu moeten ze een tijdrovende tocht maken langs vele kleine en grote aandeelhouders. Dat zijn gemeentes en provincies waarvoor het niet altijd eenvoudig is om voor extra financiering te zorgen.

“Het gaat erom dat de netwerkbedrijven snel de ruimte krijgen om volledig hun rol te kunnen spelen in de energietransitie. De bedrijven zijn van ons. Ze zijn in handen van gemeentes en provincies. Er is een spoedwet nodig zodat ze hun maatschappelijke rol kunnen blijven vervullen. We hebben de beste netwerken ter wereld. Dat moet zo blijven,” aldus Nijpels.   

Zo Werkt Energie

Nijpels deed zijn uitspraken tijdens een van de 'transition talks', ter gelegenheid van de presentatie van Zo Werkt Energie in Nederland. Het boek is een initiatief van 21 partijen in de energiesector, onder leiding van de Argumentenfabriek. Zo Werkt Energie geeft inzicht in de werking van het Nederlandse energiesysteem, met visualisaties, schema’s en teksten, zo objectief en feitelijk mogelijk. Het boek is tot stand gekomen met de kennis van de betrokken partners en vele deskundigen en is bedoeld voor professionals die in energie in Nederland (gaan) werken, en andere belangstellenden.