Iedereen wil een burgerforum; nu het kabinet nog

Je kunt er haast niet tegen zijn: een burgerforum over het klimaatbeleid. Alle negen gasten die bij het webinar ‘Tussen woorden en daden’ aan tafel schoven omarmen dan ook het recente advies van de Commissie Brenninkmeijer om snel ervaring op te gaan doen met burgerfora. Maar wie zet de volgende stap? Op lokaal niveau is de politiek al gestart; nu het kabinet nog.

Beeld: Klimaatakkoord.nl
Still uit de opnames van het webinar. Vlnr: Ed Nijpels, Martien Kuitenbrouwer, Niek Mouter en Martien Kuitenbrouwer

Bijna 600 deelnemers aan het webinar waren het bewijs dat het onderwerp ‘burgerparticipatie’ leeft. Aanleiding was het advies van de Commissie, die Alex Brenninkmeijer in een kort (opgenomen) interview nog even uit de doeken doet. “Onze conclusie is: als je het goed organiseert is een burgerforum een mooie aanvulling in onze democratie.”

Maar niemand weet nog hoe zo’n goed georganiseerd forum eruitziet? Ierland gaf een goed voorbeeld met een burgerforum over homohuwelijk en abortus. Maar bij het Franse burgerforum voor klimaat met de ‘gele hesjes’ ging toch ook nog wel wat mis. “Premier Macron maakte de fout om niet het parlement mee te nemen,” zegt Eva Rovers van het Bureau Burgerberaad, die deze ontwikkelingen in het buitenland op de voet volgt. “Een burgerforum begint met een duidelijk politiek mandaat.”

Beeld: ©Klimaatakkoord / ANP

'Gewoon starten'

Ook in Nederland zijn al wat ervaringen, maar dan op lokaal niveau. De gemeente Sud West Fryslân organiseerde een burgerforum, naar bijna algemene tevredenheid. De regio Energy Valley (Oost-Utrecht/West-Gelderland) organiseerde ook zo’n forum, voor het toetsen van de Regionale Energie Strategie. Ook de combinatie met een online ‘burgerraadpleging’ (zoals de PWE-methode van de TU Delft) biedt goede perspectieven.

Maar het is nog pril. Daarom juicht ook iedereen het toe als we ‘gewoon starten met deze innovatie’. “En dan vooral samen van elkaar leren,” zegt Martien Kuitenbouwer van Public Mediation. “Niet eenmalig, maar nooit meer mee ophouden.” Lector Reint Jan Renes van de Hogeschool Amsterdam: Renes: “De eerste iPhone was ook heel anders dan de twaalfde versie. Ik zou het mooi vinden als het nieuwe kabinet zich vol committeert en zegt: we gaan dit in onze werkzaamheden inweven. Maar dat is best lastig, als je de consequenties daarvan nog niet goed weet.” Rob Rietveld van het Nederlands Platform voor Burger en Overheidsbeleid (NPBO) kan niet wachten: “Het wordt tijd dat de overheid niet alleen meer luistert naar al die lobby’s, maar ook naar de burger. Dat is tenslotte de belangrijkste stakeholder voor de overheid.”

Kijk het hele webinar terug op ons Youtube-kanaal. Voor een uitgebreider verslag van de verschillende onderdelen van het webinar, klap dan het onderstaande overzicht open.

Volgende webinars

Op 30 april vindt het volgende webinar van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord plaats. Het onderwerp wordt nog nader bepaald.

Op 28 mei staan de Regionale Energiestrategieën (RES’en) weer op het programma. Dat is daags voor de deadline van 1 juni, als elk van de dertig regio’s de RES 1.0 klaar moet hebben.

Binnenkort volgt daarover meer informatie op deze website.

Het webinar compleet