09 april Webinar Tussen Woorden en Daden; Burgers betrekken bij Klimaatbeleid

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Zet in mijn agenda

Burgerpanels, burgerparticipatie; het zijn de buzz-woorden als het gaat om klimaatbeleid. Het recente advies over burgerpanels, 'Betrokken bij klimaat' van Alex Brenninkmeijer, is daarbij een belangrijk stuk.

Beeld: ©Klimaatakkoord / ANP

“Bestuurders die burgers het vertrouwen geven mee te beslissen, krijgen niet alleen hulp van burgers, maar ook hun vertrouwen,” stelden twee voorvechters voor burgerpanels in een eerder verschenen opiniestuk.

  • In het webinar ‘Tussen woorden en daden’ gaan we met Alex Brenninkmeijer dieper in op zijn advies en de voorwaarden om een burgerpanel een goed werkend instrument te maken.
  • Met wetenschapper Reint Jan Renes en Martien Kuitenbrouwer van Public Mediation, hebben we het over de vraag of met dergelijke instrumenten betrokkenheid van burgers echt tot stand komt of dat er meer nodig is. Dan gaat het over de gedragspsychologie achter duurzaamheid.
  • We presenteren de eerste uitkomsten van de klimaatraadpleging die met de zogenoemde Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) is gedaan. Dit doet Niek Mouter van de TU Delft die dit instrument ontwikkelde.
  • Daarnaast komt aan bod hoe mensen de diverse participatie-instrumenten in de praktijk hebben ervaren en wat hun verwachtingen over burgerparticipatie zijn. Ingrid Lehter deed mee in het participatuetraject in de RES  Foodvalley. Eva Rovers van Bureau Burgerberaad zoomt in op de ervaringen van burgers in Frankrijk en Ierland die aan burgerpanels meededen.

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden.