NVDE ondertekent Klimaatakkoord: duurzame keuzes worden beloond

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondertekende woensdagmiddag, 11 september, namens haar 1500 leden het Klimaatakkoord. De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals in Voorhout. De huizen in De Wals zijn niet energieneutraal, maar energiepositief. Bewoonster Marielle van Bemmel: “Onze energierekening is 18 euro per maand. En alles werkt, zonder gedoe. En zonder aardgas. De elektrische deelauto’s komen nog. Ik denk dat veel Nederlanders er gelukkig van kunnen worden om in zo’n huis te wonen.”

NVDE ondertekening in de wijk De Wals in Voorhout
Beeld: ©NVDE / Kees-Jan Bakker

Half miljard euro om duurzame keuze te belonen

Samen met meer dan honderd andere organisaties heeft de NVDE anderhalf jaar onderhandeld over maatregelen die de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug zullen brengen. In 2030 zal driekwart van de elektriciteit afkomstig zijn van zon en wind. Er is jaarlijks zo’n half miljard euro om duurzame keuze te belonen: voor aardgasvrije wijken, voor woningeigenaren en voor woningcorporaties/huurders. De NVDE-leden, waaronder netbeheerders en energieleveranciers, zijn volop aan de slag om de afspraken waar te maken.

Nieuwe economie

Teun Bokhoven, voorzitter van de NVDE zette zijn handtekening op het Klimaatakkoord. “Voor ons is het Klimaatakkoord een belangrijke stap. Wij zijn een vereniging van 1500 bedrijven die gericht zijn op de nieuwe economie. Het Klimaatakkoord gaat dit faciliteren. Geweldig om hier, op een winderige plek, al te zien gebeuren wat standaard wordt voor heel Nederland."

Opschaalbaar

“Deze wijk is nu nog een uitzondering, maar het is goed opschaalbaar,” lichtte Yvonne van der Hulst, van der Hulst Bouwbedrijf, toe. “Dit gaat groot worden. We knopen gebouw, energie en auto aan elkaar, en dan houden we nog energie over.”

Goed voorbeeld

Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad: “Voor mij zijn dit de mooie momenten. De 1500 bedrijven die de NVDE vertegenwoordigt, zijn koplopers in duurzaamheid. Ze zeuren niet, maar doen het gewoon. Het gaat goed komen met de energietransitie, als men een voorbeeld neemt aan deze wijk en aan de NVDE.”

Bekijk ook de korte video (2:30 min) die van de ondertekening werd gemaakt, op de website van de NVDE.