Lokaal duurzame energie opwekken

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project. Dit kan bijvoorbeeld doordat buurtbewoners voor de helft eigenaar worden van de windmolen of het zonnepark. Of doordat een deel van de winst wordt geïnvesteerd in buurtprojecten. Buurtbewoners kunnen daarnaast ook zelf een project starten.

Zelf duurzame energie opwekken in de buurt

Wilt u zelf graag duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar heeft u geen geschikt dak? Dan kunt u ook kijken of het mogelijk is om met een aantal buurtbewoners zonnepanelen op een beschikbaar dak in de buurt te leggen: het dak van de supermarkt of van de sporthal bijvoorbeeld. Grunneger Power deed dat in Groningen. Wilt u ook zo’n project opstarten? ODE Decentraal is de organisatie voor duurzame energie die u verder kan helpen. 

Mede-eigenaar worden van een windmolen of zonnepark

Het kan ook zijn dat er plannen zijn voor een windturbine of een zonnepark bij u in de buurt. Wellicht kunt u eigenaar worden van een deel van de windmolen. De gemeente en de lokale media informeren u hierover. Bij Moerdijk kwamen een aantal windturbines te staan waar het dorp nu van meeprofiteert. Lees het artikel Van windturbine naar dorpsmolen voor inspiratie.

Participatie organiseren

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) werkt op dit moment samen met een aantal partners aan een Handleiding Participatie voor lokale energieprojecten. De handleiding helpt u bij het opzetten van een eigen project, bij deelname aan een project en bij het organiseren van participatie. Zodra de handleiding beschikbaar is (waarschijnlijk al in september), vindt u die op deze website.

De Participatiecoalitie van HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, Buurkracht en LSA bewoners heeft veel kennis van en ervaring met het organiseren van succesvolle participatie. Werkt u bij een gemeente of regio en heeft u hulp nodig bij het organiseren van participatie, neem dan contact op met de Participatiecoalitie.

Thuis energie opwekken

Heeft u een geschikt dak voor zonnepanelen of wilt u weten wat u nog meer kan doen in uw eigen huis? Ga dan naar de pagina Thuis aan de slag.