Lokaal duurzame energie opwekken

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project. Dit kan bijvoorbeeld doordat buurtbewoners voor de helft eigenaar worden van de windmolen of het zonnepark. Of doordat een deel van de winst wordt geïnvesteerd in buurtprojecten. Buurtbewoners kunnen daarnaast ook zelf een project starten.

Zelf duurzame energie opwekken in de buurt

Wil je zelf graag duurzame energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar heb je geen geschikt dak? Dan kan je ook kijken of het mogelijk is om met een aantal buurtbewoners zonnepanelen op een beschikbaar dak in de buurt te leggen: het dak van de supermarkt of van de sporthal bijvoorbeeld. Grunneger Power deed dat in Groningen. Wil je ook zo’n project opstarten? Energie Samen is de organisatie voor duurzame energie die je verder kan helpen. 

Mede-eigenaar worden van een windmolen of zonnepark

Het kan ook zijn dat er plannen zijn voor een windturbine of een zonnepark bij jou in de buurt. Wellicht kan je eigenaar worden van een deel van de windmolen. De gemeente en de lokale media informeren hierover. Bij Moerdijk kwamen een aantal windturbines te staan waar het dorp nu van meeprofiteert. Lees het artikel Van windturbine naar dorpsmolen voor inspiratie.

Participatie organiseren

Partijen die hebben deelgenomen aan de elektriciteitstafel van het Klimaatakkoord, hebben gezamenlijk een Handreiking Participatie voor duurzame-energieprojecten samengesteld. De handreiking helpt bij het opzetten van een eigen project, bij deelname aan een project en bij het organiseren van participatie.

De Participatiecoalitie van HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, Buurkracht en LSA bewoners heeft veel kennis van en ervaring met het organiseren van succesvolle participatie. Werk je  bij een gemeente of regio en heb je hulp nodig bij het organiseren van participatie, dan kan je ook bij de Participatiecoalitie terecht.

Thuis energie opwekken

Heb je een geschikt dak voor zonnepanelen of wil je weten wat je nog meer kan doen in je eigen huis? Ga dan naar de pagina Thuis aan de slag.