Nieuwsbrief Klimaatakkoord november

Nieuws van en over het  Klimaatakkoord

Dag van Klimaatakkoord druk bezocht

Op donderdag 3 november bezochten zo'n 700 mensen de Dag van het Klimaatakkoord: 75 sprekers in tientallen sessies. Natuurlijk kon niet iedereen alle sessies en lezingen bijwonen. Die schade kan je voor sommige events inhalen.

Hier toegang tot de diverse video's en artikelen. Met onder andere het gesprek met de vier IPCC-leden, de speech van Kees Vendrik de nieuwe voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform en nog veel meer.

Dag van het Klimaatakkoord: Terugkijken

jetten op dag van het  Klimaatakkoord
Beeld: Klimaatakkoord

Transitie vraagt om politieke moed

De energietransitie is niet meer te stoppen. De klimaattrein wordt een hogesnelheidstrein. Omdat de transitie schoksgewijs zal lopen, pijn zal doen en tot onrust kan leiden, vraagt het politieke moed en consistent beleid. Dit schrijft Ed Nijpels aan minister Jetten van Klimaat en Energie in zijn laatste brief als voorzitter het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Het Voortgangsoverleg stopt per 3 november. De sterkere sturing door de overheid en het nieuwe beleid bovenop het Klimaatakkoord maken het overbodig om de voortgang van het klimaatbeleid in een Voortgangsoverleg te bespreken. Omdat de transitie niet zonder maatschappelijke betrokkenheid kan, start op 4 november het Nationaal Klimaat Platform. Dit heeft als opdracht te helpen de transitie te versnellen en te zorgen voor de verbinding met alle geledingen in de maatschappij.

Eindverslag Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Webinar; Versnellen, verbinden. De start van het Nationaal Klimaat Platform

Het Nationaal Klimaat Platform komt uit de startblokken. Op vrijdag 2 december wil het met je in gesprek. Dat draait om de plannen voor de komende tijd. In een online webinar vertelt voorzitter Kees Vendrik wat het platform aan activiteiten wil ontplooien en wat het wil bereiken. Hij wil van jou horen wat je verwachtingen zijn, welke mogelijkheden je ziet om de transitie te versnellen en welke verbindingen daarbij kunnen helpen. Je kan je al aanmelden.

mensen en windmolens
Beeld: ©Branko de Lang / Nationaal Klimaat Platform

Geringe groei hernieuwbare energie

De productie van hernieuwbare energie groeide in oktober maar een klein beetje. De hoeveelheid duurzame opgewekte stroom daalde zelfs iets in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De oorzaak ligt in een mix van factoren. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.

Geringe groei hernieuwbare energie

Energieopwek oktober

Hulp bij aanpak tekorten energievakmensen

Om de klimaatdoelen voor het energiesysteem te halen zijn veel technische mensen nodig. Het UWV heeft samen met de taakgroep arbeidsmarkt en scholing van het Klimaatakkoord en het SBB in kaart gebracht wat er precies nodig is. De publicatie 'Klimaatbanen Energiesysteem' geeft inzicht in de soorten banen en de competenties die daarvoor nodig zijn. Het biedt aanknopingspunten voor gericht arbeidsmarktbeleid en de ontwikkeling van specifieke opleidingstrajecten.

Hulp bij aanpak tekorten energievakmensen

Energieweerberichten van start

Vanaf 31 oktober presenteert Helga van Leur wekelijks een nieuw energieweerbericht. In een kort filmpje laat ze de weersvoorspelling van de komende week zien en de verwachte hoeveelheid zonne- en windenergie. Ook geeft ze tips op welke dagen het loont om extra te besparen op verwarming. De energieweerberichten zijn een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Gasunie en TenneT. 

Energieweerberichten van start

Klimaatweerbericht 31-10

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.