Dag van het Klimaatakkoord: Terugkijken

Op donderdag 3 november wisselden zo'n 700 bezoekers en 75 sprekers informatie en visies uit op de Dag van het Klimaatakkoord, in tientallen sessies en op de centrale Innovatieplaza. Natuurlijk kon niet iedereen alle sessies en lezingen bijwonen, maar die schade kan je voor sommige events inhalen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal verslagen en de links naar de video-opnamen van een aantal sessies.

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl
Beeld: ©Klimaatakkoord.nl
Ed Nijpels ondervraagt de IPCC-wetenschappers.

Openingsessie

Sessie: Groene industrie. Wat zit er in de pijplijn?

Terugkijken van de hele sessie op ons Youtube-kanaal.

  • Wytske van der Mei van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat leidt het debat in met een presentatie over de Industriebrief en de brief over Maatwerkafspraken van juli 2022.
  • Gert Jan Kramer (Sustainable Industry Lab/UU), Marjolein Demmers (Natuur & Milieu), Manon Bloemer (Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI)) en Hans van den Berg (Tatasteel Nederland BV) praten over de verduurzaming van de industrie, samenwerking en visie.
    Presentator: Suzanne Bollen.
Beeld: ©Klimaatakkoord.nl
Heleen de Coninck presenteert: de systeemtransitie.

Sessie: Innovaties na 2030. De meest kansrijke route naar 2050

De hele sessie terugkijken op ons Youtubekanaal.

  • Heleen de Coninck (Eindhoven University of Technology) trapt de discussie af met haar visie op 'systeemtransities': de grote stappen die nodig zijn om liefst binnen twintig jaar uit te komen op een klimaatneutrale en circulaire samenleving.
  • Drie vertegenwoordigers uit de Topsector Energie laten hun licht schijnen op hun 'mens-op-de-maan'-project: Rob Kreiter (directeur Topconsortium voor Kennis en Innovatie TKI Energie en Industrie), Michiel Kirch (directeur TKI Urban Energy) en Michel Emde (programmamanager Systeemintegratie).
    Presentator: Rolf de Vos
Beeld: ©Klimaatakkoord.nl

Slotsessie

In de plenaire slotsessie doet minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten Ed Nijpels uitgeleide en verwelkomt hij Kees Vendrik. Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, draagt het stokje over aan Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform.

Sessie Arbeidsmarkt

De energietransitie heeft last van de krappe arbeidsmarkt. Er zijn veel goede initiatieven, maar de echte oplossing is nog niet gevonden. Wat moet er als eerste gebeuren? Wat kan de overheid daaraan bijdragen in het actieplan Groene en Digitale Banen dat later dit jaar verschijnt? Een panel van hoofdrolspelers sprak erover op de Dag van het Klimaatakkoord en adviseerde het ministerie van EZK.  

Lees het volledige verslag.

Sessie: Energiecoöperaties

Energiecoöperaties kunnen ook een grote rol spelen om woningen en gebouwen van het aardgas af te krijgen. In Denemarken zijn zulke maatschappelijke warmtebedrijven al jarenlang actief. Op de Dag van het Klimaatakkoord organiseerde Energie Samen een sessie om te kijken hoe het ook in Nederland een succes kan worden. Zo’n 150 coöperaties staan al in de startblokken. 

Lees het volledige verslag.

EBN Transition talks on Tour

EBN organiseerde live streams vanaf de Dag van het Klimaatakkoord, met interviews en gesprekken: