Nieuwsbrief Klimaatakkoord 4 mei 2022

Nieuws uit en over het Klimaatakkoord

Ook lucht- en scheepvaart hebben nu klimaatambities

De luchtvaart en de scheepvaart zijn zo internationaal dat partijen zich graag daarachter verscholen als het gaat om ambitieuze emissiereductie. Maar er waait een andere wind, althans in Europa en Nederland. Reders en vliegers willen zuiniger varen en vliegen. Voor het beleid lijken strengere normen de beste weg, in Europa of nog liever mondiaal. Want met een of twee tientjes toeslag op het vliegticket redden we het klimaat niet.

Het webinar is terug te luisteren op Spotify en te kijken via Youtube.

Ook lucht- en scheepvaart hebben nu klimaatambities

Beeld: Klimaatakkoord.nl

Save the date: webinar op woensdag 25 mei

Anders dan gebruikelijk organiseert het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord de volgende talkshow niet op vrijdag, maar dit keer op woensdag: op 25 mei, de dag voor Hemelvaart. Dan kan je van 10 tot 11.30 uur online aanschuiven bij het webinar onder leiding van Ed Nijpels. We werken het thema nog uit; hou de website bij voor verder nieuws over dit webinar.

Webinar: woensdag 25 mei 2022

Goeie combinatie wind en zon zorgt voor records

Een zonnig april met af en toe flink wat wind zorgde voor nieuwe records met duurzame opwek. Op twee middagen werd voor het eerst in de historie zelfs alle stroom die nodig was door zon en wind opgewekt. Met goede opslag was op die dagen zo’n 15 procent meer duurzame stroom beschikbaar geweest, zo blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl 

Goeie combinatie wind en zon zorgt voor records

Opwek april
Beeld: Energieopwek.nl

Glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal'

Het kabinet wil de glastuinbouw in Nederland sneller klimaatneutraal maken, namelijk in 2040. Daarvoor zet het kabinet financiële ‘prikkels’ voor glastuinbouwers in, zoals subsidies en belastingmaatregelen.

'Glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal'

Beeld: ©Rijksoverheid / Rob Poelenjee

Uitbreiding emissiehandel voorkomt weglekken emissies

Strengere klimaatmaatregelen in sectoren zoals glastuinbouw en kleinere industrie zouden kunnen leiden tot verhuizen van die activiteiten naar het buitenland. Maar tweederde van die 'weglek' kan weer worden voorkomen als Europa haar emissiehandelssysteem op alle brandstoffen zou toepassen.

Uitbreiding emissiehandel voorkomt weglekken emissies

Ander nieuws

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.