Nieuwsbrief Klimaatakkoord 3 februari 2022

Het nieuws uit en over het Klimaatakkoord van de afgelopen maand. 

De circulaire economie staat aan vooravond van een inhaalslag

In het webinar Klimaat en Circulair ging het gesprek over hoe de circulaire economie vormgegeven kan worden, met het Klimaatakkoord in de hand. Volgens Maikel Kishna, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, dient de circulaire economie naast een minder warm klimaat ook de biodiversiteit, een schoner milieu en een grotere leveringszekerheid van grondstoffen. In het webinar bespraken we ook de tegenstrijdigheden tussen 'circulair' en 'klimaat'. Prioriteit is: we moeten ons belastingstelsel vergroenen: arbeid minder belasten, grondstoffen en vervuiling meer. En extra beprijzen van grondstoffen is nodig. Die keuzes moeten we nú maken om in te toekomst circulair te kunnen worden.

Webinar: De circulaire economie staat aan vooravond van een inhaalslag

Beeld: ©Het Klimaatakkoord

Aankomend webinar 'Op naar schoon rijden'

Op 25 februari is er weer een webinar, en deze keer over duurzame mobiliteit. Elektrisch vervoer zit in de lift. Bij het busvervoer is Nederland zelfs Europees koploper. Toch zijn er nog genoeg vragen, zoals:

  • Hoe houden we het tempo erin?
  • Lukt het snel genoeg laadpalen neer te zetten?
  • Hoe krijg je elektrisch rijden voor iedereen beschikbaar?
  • Biedt het regeerakkoord genoeg aanknopingspunten voor deze verduurzaming?
  • Verduurzaamt het vrachtverkeer snel genoeg?
  • Moeten we niet anders gaan reizen om te voorkomen dat we straks met onze elektrische auto in de files staan?

Het webinar van vrijdag 25 februari gaat over deze dillema’s. Zet het alvast in uw agenda. Het programma is in opbouw. Hou onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

In grijs januari 14 procent meer hernieuwbare energie

Ondanks de grijze en vaak rustige januarimaand steeg de productie van hernieuwbare energie. Er werd 14 procent meer opgewekt in vergelijking met januari vorig jaar. De zonnepanelen zorgden op één dag zelfs voor een winterrecord dat bijna even hoog was als het zomerrecord uit 2018. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

In grijs januari 14 procent meer hernieuwbare energie

De vraag naar technische beroepen voor het behalen van klimaatdoelstelling in beeld

Om de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving te halen zijn er vooral veel technische vakmensen nodig. Voor het eerst is er nu in kaart gebracht welke technische vakmensen er precies nodig zijn. Het gaat om 45 technische beroepen, zoals isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten of energieprestatieadviseurs.

Vraag naar technische beroepen voor het halen van klimaatdoelen in kaart

Zoeken in overheidsdocumenten

Binnen de politiek vinden er veel besluitvormingsprocessen en documentuitwisselingen plaats met betrekking tot de energietransitie. Voor iedereen die wil weten hoe de politiek en de overheid aankijken tegen de energietransitie of delen daarvan, hebben we een pagina klaargezet met een aantal dossiers en zoektermen. Dat geeft zicht op relevante Kamerstukken en Handelingen (zoals verslagen van debatten) over de energietransitie, het Klimaatakkoord en alle sectoren daaronder.

Handig zoeken in overheidsdocumenten

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.