Vraag naar technische beroepen voor het halen van klimaatdoelen in kaart

Om de klimaatdoelen voor de gebouwde omgeving te halen zijn er vooral veel technische vakmensen nodig. Voor het eerst is er nu in kaart gebracht welke technische vakmensen er precies nodig zijn. Het gaat om 45 technische beroepen, zoals isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs, monteurs warmtenetten of energieprestatieadviseurs.

Beeld: ©UWV

Dit blijkt uit de publicatie 'Klimaatbanen in de gebouwde omgeving', die tot stand kwam door het UWV in samenwerking met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB)  en de SER-Taakgroep 'Arbeidsmarkt en Scholing Klimaatakkoord'. Op dit moment is er een groot tekort aan de benodigde vakmensen. Ook los van de klimaatdoelen is er namelijk veel vraag naar dit soort technici. Het aantal vacatures voor de relevante technische beroepen is gestegen tot bijna 46.000 in het 3e kwartaal van 2021. 

Meer informatie vind je in het volledige UWV-persbericht