Nieuwsbrief Klimaatakkoord 11 juli 2022

Nieuws van en over het Klimaatakkoord in de afgelopen maand

VOOR IN AGENDA: Dag van het Klimaatakkoord op 3 november

Sneller en verder, voorbij het Klimaatakkoordj

Iedereen is druk bezig om over ruim zeven jaar 55 procent minder CO2 uit te stoten. En dat moet sneller. Maar daar stopt het niet. Twintig jaar later moet de uitstoot nul zijn. We moet nu al verder denken dan 2030. 

Sneller en verder en meer dan in het Klimaatakkoord staat dus. Op 3 november, de Dag van het Klimaatakkoord gaan we het flink hebben over de weg naar nul-uitstoot in 2050. Natuurlijk komt ook de actuele uitvoering van het huidige beleid goed aan bod. 

De opbouw van het programma is in volle gang. Hier vind je al wat meer informatie.

Tientallen klimaatbrieven naar de Kamer

Het kabinet heeft voor het zomerreces van de Tweede Kamer enkele tientallen brieven naar de Kamer gestuurd over klimaatbeleid. Dat beloofde minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie al bij een stakeholderbijeenkomst begin juni. De brieven beslaan een breed scala van onderwerpen en sectoren: een contourschets van het energiesysteem , waterstof, burgerfora,  gedrag, kernenergie, biomassa, groen industriebeleid,  negatieve emissies, en nog veel meer.

Je krijgt een overzicht van alle klimaatbrieven als je naar onze pagina 'Handig zoeken in overheidsdocumenten' gaat. De meeste brieven staan je in 'Klimaatbeleid Algemeen', waarin je ook op speciefieke zoektermen en sector kunt zoeken. Ook in andere dossiers staan brieven die betrekking hebben op het klimaat.

Handig zoeken in overheidsdocumenten

Beeld: ©Rijksoverheid / Martijn Beekman

Klimaatbeleid: van gevoel van urgentie naar besef van crisis

Met het klimaatbeleidsprogramma zet minister Jetten van Klimaat en Energie een nieuwe stap richting een klimaatneutraal Nederland. Maar dat is niet genoeg, vinden de sprekers op het webinar ‘Voortbouwen op Klimaatakkoord’. “We hebben een crisisteam nodig”, zegt een gast. Crisis of niet, de moed opgeven is geen optie. Dus stond iedereen tijdens het webinar alweer nieuwe plannen te maken.

Klimaatbeleid: van gevoel van urgentie naar besef van crisis

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Halfjaar 2022: Groei hernieuwbaar bespaart 5% aardgas

Het aandeel van hernieuwbare bronnen in de productie van stroom is in het eerste halfjaar van 2022 gestegen van 33 naar 41% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Die forse sprong zorgde ervoor dat met name de gascentrales in Nederland minder hard hoefden te draaien. Dat bespaarde een miljard kubieke meter aardgas, zo’n 5% van het totale gasverbruik. Aldus de junicijfers van Energieopwek.nl

Halfjaar 2022: Groei hernieuwbaar bespaart 5% aardgas

Beeld: Energieopwek.nl

Elektriciteit in 2030: geen duurzame kans mag onbenut blijven

Enkele belangrijke rapporten over elektriciteit zagen in juni het licht. De werkgroep ‘Extra Opgave’ van het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit zegt in het rapport ‘Alles uit de kast’ dat geen kans onbenut mag blijven, willen we de strengere klimaatdoelen voor 2030 in de elektriciteitssector halen. Zonder ingrijpen van de overheid in stroomnetten lijken de doelen niet haalbaar, zeggen ook de netbeheerders. Met een gericht stappenplan moet Nederland de onzekerheden reduceren en kunnen we al in 2035 een CO2-vrij elektriciteitssysteem gerealiseerd hebben, aldus een derde rapport.

Elektriciteit in 2030: geen duurzame kans mag onbenut blijven

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.