Nieuwe regeling voor zonnestroom verwelkomd

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft een nieuwe regeling voorgesteld voor zonnestroom. Die wordt in 2023 de opvolger van de huidige ‘salderingsregeling’ voor huishoudens en kleinverbruikers. Marktpartijen vinden het voorstel positief.

Beeld: ©Techniek Nederland
Woningen voorzien van zonnepanelen.

Nu mogen huishoudens en kleinverbruikers alle stroom die ze opwekken met eigen zonnepanalen terugleveren aan het net en tegelijk aftrekken van de stroomrekening (inclusief de belastingen). Deze ‘salderingsregeling’ werd door het goedkoper worden van zonnepanelen steeds gunstiger voor huishoudens, maar werd tegelijk ook duurder voor energiebedrijven en overheid. Daarom staat in het Klimaatakkoord de afspraak dat de regering vanaf 2023 komt met een nieuwe fiscale regeling.

Minder salderen

Minister Wiebes heeft nu een wetsvoorstel gemaakt dat hij in een brief aan de Tweede Kamer toelicht. Met ingang van 2023 mag steeds minder van de teruggeleverde zonnestroom nog worden ‘gesaldeerd’; in 2030 is dat 0%. Voor het restant van de teruggeleverde stroom moet het energiebedrijf een redelijke vergoeding betalen, in de buurt van 80% van het gebruikelijke stroomtarief (zonder belastingen). Overigens verschijnt de direct zelf gebruikte zonnestroom—naar schatting 30% van alle opgewekte zonnestroom—nog steeds niet op de stroomrekening.

Op die manier, zo berekent TNO, kunnen huishoudens hun investering in zonnepanelen nog steeds binnen zeven tot negen jaar terugverdienen. Ook de terugverdientijd voor kleinere bedrijven blijft onder de tien jaar; voor grotere stroomgebruikers renderen zonnepanelen minder snel.

Reactie NVDE

In een reactie toont de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie zich redelijk tevreden over de hoofdlijnen van het voorstel: “Het ziet ernaar uit dat de eerder gedane belofte dat zonnepanelen zich in ongeveer zeven jaar blijven terugverdienen, hiermee gehaald wordt voor bestaande installaties en voor huishoudens die nog deze kabinetsperiode investeren. Zonnepanelen blijven […] een aantrekkelijke investering. Ze bieden een veel hoger rendement dan wanneer men geld op de bank laat staan.”

Wel ziet de bedrijvenvereniging een probleem met de administratieve uitvoering, die de energierekening ook ingewikkeld maken. Ook vraagt de NVDE om ook op langere termijn de regeling goed in de gaten te houden.