Nieuwsbrief Klimaatakkoord Oktober 2022

Nieuws van en over het Klimaatakkoord

Voortgangsoverleg wordt platform voor klimaattransitie

Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord houdt op in zijn huidige vorm. De controletaak op de voortgang van de afspraken uit het Klimaatakkoord komt sterker bij de departementen en de betrokken bewindspersonen te liggen. De platformfunctie krijgt meer gewicht. Ed Nijpels stopt na tien jaar actieve betrokkenheid bij het klimaatbeleid. Kees Vendrik wordt de onafhankelijk voorzitter van het nieuwe platform. Dit maakte het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend. Op 3 november aan het eind van de Dag van het Klimaatakkoord is de officiële overdracht. 
 

Voortgangsoverleg wordt platform voor klimaattransitie

Programma dag van het Klimaatakkoord is rond. Aanmelden kan nog

Over een maand, op 3 november, is het zo ver: de Dag van het Klimaatakkoord. De belangstelling is groot, maar aanmelden kan nog.  

Met een inspirerend plenair programma en 12 deelsessies, gaan we met een keur aan sprekers flink de diepte in. Ook zijn er korte lezingen waarin je in 25 minuten wordt bijgespijkerd over één specifiek thema. En er is nog meer te doen.

Programma Dag van het Klimaatakkoord is rond Aanmelden kan nog

beeldmerk voor utrecht
Beeld: Klimaatakkoord

Een burgerforum is geen heilige graal

Is een burgerforum een goed instrument om de democratie te versterken? En is het een goed idee om een burgerforum te organiseren over klimaat- en energiebeleid en onder welke voorwaarden? Die hoofdvragen stonden centraal op het 10e symposium van het Voorgangsoverleg Klimaatakkoord. Waarom het burgerforum door sommigen wordt geprezen en door anderen wordt gevreesd. Een verslag in drie delen.

‘Een burgerforum is geen heilige graal’

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Tekorten op de arbeidsmarkt? Weg ermee

Op de Dag van het Klimaatakkoord gaat het natuurlijk ook over de tekorten op de arbeidsmarkt. In deze sessie lopen we al vast vooruit op de verdere Invulling van het Groene Banenplan waar het kabinet dit najaar mee komt. We laten succesvolle praktijkvoorbeelden zien die uitnodigen tot opschaling. Met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en onderwijs geven we het handen en voeten.

De sessie over de arbeidsmarkt is er een van de twaalf. Ook zijn er beknopte presentaties waar u in 25 minuten bent bijgepraat over één thema.

Alle informatie is te vinden op de site www.dagvanhetklimaatakkoord.nl

Programma Dag van het Klimaatakkoord is rond Aanmelden kan nog

Compenserende maatregelen CO2-uitstoot kolencentrales in concept klimaatnota

Op Prinsjesdag is de concept klimaatnota naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staan onder andere maatregelen om de extra uitstoot te compenseren die veroorzaakt wordt door de kolencentrale die weer harder mogen draaien. De nota gaat ook in op het ontwerp-klimaatplan 2024, de oprichting van de klimaatraad en de nieuwe vormgeving van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. 

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2022D36610&did=2022D36610

Hernieuwbare productie 20 procent hoger

De hoeveelheid hernieuwbaar geproduceerde energie is in september flink toegenomen. De productie lag 20 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De groei kwam met name uit wind en zon. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.

Hernieuwbare productie 20 procent hoger

hernieuwbaar september
Beeld: Klimaatakkoord

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.