Nieuwsbrief Klimaatakkoord 8 augustus

Nieuws van en over het Klimaatakkoord.

Nieuw Webinar: Kan klimaatbeleid de energiecrisis oplossen?

Europa wil snel af van Russisch fossiel. De Europese Commissie wil dat mogelijk maken met REPower Europe, waarvan snellere verduurzaming onderdeel is. Gaat dat hand in hand met leveringszekerheid?

De online talkshow op 2 september gaat over manieren om de noodzakelijke CO2-emissiereductie door te zetten en te zorgen dat er genoeg energie beschikbaar is. Hoe snel zijn de plannen uit REPower Europe effectief? Wat gaan we daar in Nederland van merken? Hoe komen we de winter door zonder de CO2-uitstoot te vergroten?  

Meer informatie en aanmelden: volg deze link.
 

beeld talkshow energiecrisis
Beeld: ©Voortgangsoverleg Klimaatakkoord / Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Een vijfde meer hernieuwbare energie in juli

In juli is bijna een vijfde meer hernieuwbare energie opgewekt dan dezelfde maand het jaar ervoor. Zonnestroom had daar een groot aandeel in. Omdat de kolencentrales redelijk veel draaiden, droeg ook de bijstook van biomassa bij aan de groei. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

De totale hoeveelheid hernieuwbare energie kwam uit op 23 PJ. Dat is naar schatting 17 procent van het Nederlands energieverbruik in deze zomermaand. De maand juli staat daarmee dit jaar op de derde plek qua groei. Februari groeide op jaarbasis 31 procent, juni 27 procent en juli kwam uit op 18 procent.

Bijna een vijfde meer hernieuwbare energie in juli

hernieuwbaar juli
Beeld: Energieopwek.nl

VOOR IN AGENDA: 3 november Dag van het Klimaatakkoord

Iedereen is druk bezig om over ruim zeven jaar 55 procent minder CO2 uit te stoten. En dat moet sneller. Maar daar stopt het niet. Twintig jaar later moet de uitstoot nul zijn. We moeten nu al verder denken dan 2030. Het laaghangend fruit is inmiddels geplukt. Er komen moeilijke keuzes aan.

Sneller en verder, en dus meer dan in het Klimaatakkoord staat. Op 3 november gaan we het flink hebben over de weg naar nul-uitstoot in 2050. Natuurlijk komt ook de actuele uitvoering van het huidige beleid uitgebreid aan bod. 

De opbouw van het programma is in volle gang.

Dag van het Klimaatakkoord 3 november: Sneller en verder; voorbij het Klimaatakkoord

BeeldmerktDvhK2022
Beeld: Klimaatakkoord

Dit najaar verdere invulling Groene Banenplan

Dit najaar komt er meer duidelijkheid over de invulling van het Actieplan Groene Banen. Dit gebeurt in samenhang met de aanpak van de krapte in de digitale sector.

Op het gebied van zowel klimaatneutraal als digitalisering wil Nederland koploper blijven. Dit schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van de krapte op de arbeidsmarkt. Het plan komt naast algemeen beleid voor de krappe arbeidsmarkt.

Dit najaar verdere invulling Groene Banenplan

Webinar: Hernieuwbare Energie Sector en Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De klimaatcrisis en de toegenomen geopolitieke spanningen maken de energietransitie steeds urgenter. Daarmee groeit ook het belang goed in beeld te hebben wat in de internationale toeleveringsketen de risico’s zijn op negatieve effecten voor mens en milieu. De SER en het Danish Institute for Human Rights organiseren hierover op 7 september een webinar.

Het webinar geeft inzicht in de risico's op het gebied van mensenrechten en milieu in de ketens van hernieuwbare energie wereldwijd. Ook biedt het informatie over de stappen die genomen kunnen worden om deze risico’s aan te pakken door het toepassen van due diligence (gepaste zorgvuldigheid).

Meer informatie over het programma en het registratieformulier is te vinden op de eventwebsite.

Met ondersteuning van de SER-afdeling Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) verkennen diverse partijen uit de sector de mogelijkheid om hierover een convenant te sluiten. Hier kan je meer informatie vinden over dit proces. 

Logo imvo Hernieuwbaar
Beeld: SER

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.