Nieuwsbrief Klimaatakkoord 6 april 2022

Nieuws uit en over het Klimaatakkoord

Opslag energie: technisch veel mogelijk; regelgeving is barrière

Alle tafelgasten van de onlinetalkshow over energieopslag zijn het erover eens: er is dringend een vergunningversnelling nodig om efficiënte opslag van energie voor 2030 te kunnen realiseren. Technisch zijn er genoeg veelbelovende oplossingen, maar het duurt vaak jaren voordat er ergens een schop de grond in kan. De huidige regelgeving  vertraagt een snelle groei van opslag van duurzame energie. 

Opslag, de cruciale schakel

opslag in zoutcavernes
Beeld: Gasunie

Let op! 22 april. Webinar Lucht- en scheepvaart fossielvrij

Zet vast in uw agenda! Vrijdagochtend  22 april; een nieuwe aflevering van de online talkshow van het Klimaatakkoord. Dit keer over de ontwikkelingen in de lucht- en scheepvaart. Deze twee sectoren bleven in 2015 buiten de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs. In de zeven jaar daarna zijn er wel stappen gezet om de fossiele uitstoot te verminderen. De 'Fit for 55'-plannen van Europa zullen naar verwachting de verduurzaming versnellen. Stof genoeg om te bespreken. Informatie over de tafelgasten volgt snel.

Super zonnig maart levert 5 % groei hernieuwbaar op

Ondanks de overvloed aan zon in de maand maart groeide de productie van hernieuwbare energie met een magere 5 procent. De maand was arm aan wind en mild qua temperatuur. Daardoor leverden de molens en de warmtepompen een meer bescheiden bijdrage. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Maandbericht maart Energieopwek

Opwek verloop
Beeld: Energieopwek/Entrance

Update CO-reductie luchtvaart naar de Kamer

De update van het Nederlandse beleid om bij te dragen aan de CO2-reductie in de internationale  luchtvaart is verschenen.  Minister Harbers van I&W heeft het 'State Action Plan' naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het laat zien welke reductiedoelen Nederland heeft gesteld voor de burgerluchtvaart en hoe Nederland dat wil bereiken.

update luchtvaart

In april nieuwe plannen voor versnelling transitie glastuinbouw

In april wil het kabinet nieuwe plannen presenteren om de transitie in de glastuinbouw te versnellen. Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt samen met minister Jetten voor Klimaat en Energie en staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingen aan een samenhangend pakket. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

glastuinbouw

13 miljard beschikbaar voor SDE-subsidies

Voor de nieuwe ronde SDE-subsidies is 13 miljard euro beschikbaar. Dat is 8 miljard meer dan vorige rondes. De verwachting  is dat hierdoor meer technieken kans maken op subsidie. Met Prinsjesdag werd al aangekondigd het budget met 6 miljard te verhogen. Door de hoge CO2-prijs heeft de overheid minder subsidie te hoeven uitkeren. Daardoor kan eenmalig 2 miljard extra aan de subsidiepot worden toegevoegd

13 miljard voor SDE-subsidie

EU-ministers eens over CO2-grensheffing

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over het invoeren van een CO2-grensheffing. Die gaat gelden voor producten en stoffen uit landen waar minder milieu- en klimaateisen zijn dan in de Europese Unie. Het gaat nu alleen nog om cement, kunstmest, staal, ijzer, aluminium en stroom. Een grote meerderheid, ook Nederland, stemde voor het wetsvoorstel van de Europese Commissie.

Steun CO2-grensheffing

cbam

Tom Poes verzin een list. Versnellen arbeidsmarkt voor energietransitie

De huidige krapte op de arbeidsmarkt dreigt de energietransitie te vertragen.

Slimme oplossingen zijn nodig om aan voldoende vakmensen met de juiste vaardigheden te komen om de klimaatdoelen te realiseren.

Met de titel 'Tom Poes verzin een list' , organiseert Topsector Energie op 13 april een bijeenkomst over de kansen die er op de arbeidsmarkt liggen om de energietransitie te versnellen.

Programma en aanmelden bijeenkomst arbeidsmarkt

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.