Nieuwsbrief Klimaatakkoord 3 maart 2022

Het nieuws uit en over het Klimaatakkoord van de afgelopen maand. 

1 April: webinar opslag van energie

Zet het alvast in uw agenda! Op vrijdag 1 april is er weer een nieuw webinar van het Voortgangsoverleg. Het onderwerp is de opslag van energie: een cruciale schakel om te zorgen dat er ook energie is als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Hoe ontwikkelen de diverse vormen van opslag zich? Gaat het snel genoeg?  Welke van de vele technieken die voorbij komen zijn kansrijk? Zijn er al goede business cases met energieopslag? De invulling van het programma is in volle gang. We houden u op de hoogte.

  • Wanneer: Vrijdag 1 april
  • Hoe laat: Van 10:00 tot 11:30

Webinar duurzame mobiliteit: tussen scepsis en optimisme

De verduurzaming van mobiliteit gaat te traag. De klimaatdoelen zijn nog niet binnen bereik, de groei en kostendaling van elektrische auto’s stokken en niet iedereen kan zich al zo’n wagen veroorloven. En tegelijk zien sommige sprekers van het webinar ‘Op naar schoner rijden’ mooie vergezichten van ‘Heel Holland rijdt elektrisch’, nog tijdens dít leven. Een drieluik met visies over het recente verleden, het beleid van nu en dat van de toekomst.

Het hele webinar is te bekijken op YouTube en te beluisteren op Spotify.

Webinar Duurzame mobiliteit: tussen scepsis en optimisme

Webinar Duurzaam rijden
Beeld: ©Het Klimaatakkoord

Minister Jetten in gesprek over beleidsprogramma

Minister Jetten ging op 14 februari in gesprek met de partijen die betrokken zijn bij het Klimaatakkoord. De aanleiding was de publicatie van zijn beleidsprogramma, enkele dagen eerder. Daarin staan onder andere een indicatieve verdeling van reductiedoelen per sector, de relatie met het Europese klimaatbeleid en een doelstelling voor de circulaire economie. Het volledige beleidsprogramma gaat ook nader in op de stikstofreductie en de fiscale vergroening.

Het gesprek met minister Jetten kunt u terugkijken via Youtube en beluisteren via Spotify

Minister Jetten ontvouwt beleidsprogramma

Stormen en zonpieken domineren februari

De onstuimige februaridagen en de zonnige periode aan het eind van de maand zorgden voor nieuwe records bij opwek van hernieuwbare energie. Februari noteerde een record windopbrengst. Op de laatste twee dagen van de maand produceerden de zonnepanelen per dag meer dan de topdag in hartje zomer 2019. De totale productie van hernieuwbare energie lag 24 procent hoger dan de vergelijkbare maand vorig jaar. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Stormen en zonpieken domineren februari

hernieuwbaar feb.
Beeld: Klimaatakkoord

De fossiele norm remt de ontwikkeling voor biogrondstoffen

De ontwikkeling van het gebruik van hoogwaardige biogrondstoffen wordt geremd door de overheersende focus op fossiele ketens.  Om het potentieel van biogrondstoffen goed te benutten moeten nog vele (fossiele) hordes genomen worden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zou meer kunnen doen om een gunstig klimaat te creëren voor de biobased-markt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Boedselkwaliteit kan veel doen om het aanbod van biogrondstoffen te vergroten.

Dit zijn een paar van de conclusies uit het rapport ‘Micro-economische verkenning biogrondstoffen’. Het onderzoek is uitgevoerd door de Federatie bio-economie, in opdracht van het ministerie van LNV.

Het hele rapport kunt u hier vinden.

Jaarverslag Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

In 2021 kwam de energietransitie in een versnelling. De EU legde de lat hoger met de Fit for 55 plannen. De Klimaattop in Glasgow betekende ook een stapje voorwaarts. Daarmee was het een druk jaar voor het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. In het jaarverslag een overzicht van de belangrijkste activiteiten. Je kunt er ook veel teruglezen, -kijken en -luisteren.

Jaarverslag 2021 Voortgangsoverleg Klimaatakkoord

Het Klimaatakkoord volgen via podcasts!

De talkshows en andere evenementen van het Voortgangsoverleg zijn ook terug te luisteren. We brengen het onder de naam Klimaatcast. Die is via de meeste podcastplatforms zoals Spotify makkelijk te vinden.

Vind hier onze podcasts via Spotify.

Beeld: ©Het Klimaatakkoord

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.