KlimaatKwestie: Hoeveel kunnen zonnepanelen op daken bijdragen aan de vergroening van Nederlandse stroom?

Er is veel dakoppervlak beschikbaar op woningen, kantoren en fabrieken om er zonnepanelen op te installeren. Ongeveer 1150 kmis er beschikbaar. Wat hiervan gebruikt kan worden, hangt sterk af van hoeveel we bereid zijn om te betalen voor het installeren van zonnepanelen. Uiteindelijk blijft er een potenteel aantal km2 over dat gebruikt kan worden voor de duurzame opwek van energie. Oscar van Vliet legt uit wat daarvan afhangt. Op de vraag "Hoeveel kunnen zonnepanelen op daken bijdragen aan de vergroening van de Nederlandse stroom?" spelen het weer, het seizoen en de daadwerkelijke bereidheid om op daken installaties voor zonne-energieopwek te realiseren, belangrijke factoren. 

Oscar van Vliet is sinds 2020 subsidieadviseur bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Voor die tijd was hij gastdocent- en onderzoeker bij de Climate Policy group van ETH Zürich, en heeft zich 15 jaar beziggehouden met de vraag 'waarom zijn we nog niet allemaal overgestapt op duurzame energie en mobiliteit?'. 

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.