KlimaatKwestie: Is het broeikaseffect even sterk bij hogere concentraties broeikasgassen in de atmosfeer?

Hoe verhouden een hogere concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer zich tot de sterkte van het broeikaseffect? Dit is de centrale vraag in de KlimaatKwestie over het effect van de stralingsbalans op de aarde en het klimaat. Thomas Roeckman, hoogleraar atmosferische fysica en chemie aan het “Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht” van de Universiteit Utrecht, legt uit hoe temperatuurstijging op aarde tot stand komt, en wat dit inhoudt voor de stralingsbalans. 

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk