Nieuwsbrief Klimaatakkoord 2 juni 2021

Nieuws over het Klimaatakkoord van de afgelopen maand

Klimaatcast, wekelijks bijpraten over Klimaatakkoord

Er wordt hard gewerkt om alle afspraken uit het Klimaatakkoord voor elkaar te krijgen. Ook zijn er dagelijks ontwikkelingen die erop van invloed zijn. Er is dus veel te bespreken. Aan de maandelijkse webinars van het Voortgangsoverleg voegen we nu een wekelijkse Klimaatcast toe. Elke vrijdagochtend van tien tot half elf een één-op-één gesprek.

Klimaatcast; wekelijks bijpraten over Klimaatakkoord

Webinar 25 juni: de schaarste aan groene grondstoffen

Voor de energietransitie is een aantal grondstoffen cruciaal. Windmolens, zonnepanelen en batterijen voor elektrische auto’s kunnen niet zonder. Maar schaarste dreigt en de afhankelijkheid groeit. Daarover gaat ons webinar op 25 juni (10-11.30 uur).

Webinar 25 juni: de schaarste aan groene grondstoffen

© ANP/Antonino Savojardo

Nationale regie nodig voor tempo in de uitvoering RES

Voor de energietransitie is 1 juli een belangrijke datum. Dan moeten dertig energieregio’s hun regionale energiestrategieën (RES) hebben ingeleverd. De uitvoering is ingewikkeld en heeft meer nationale regie nodig, concluderen de tafelgasten van het webinar ‘De RES Vooruit!’. Die regie mag niet gaan achterlopen op de praktijk, die nu soms al de plannen overtreft. Zoals in Tilburg en Waalwijk, waar niet de veronderstelde 40%, maar liefst 90% van de bedrijfsdaken vol komt te liggen met zonnepanelen.

RES: Nationale regie nodig voor tempo in de uitvoering

© Klimaatakkoord.nl

Mei is maand van hernieuwbare records

De maand mei liet records zien bij de opwekking van zon- en windenergie. Ondanks dat de zon minder scheen dan normaal en er gemiddelde windsnelheden waren, leverden beide productiebronnen meer energie. Reden: meer windturbines, meer zonnepanelen. Samen met meer inzet van biomassa kwam de totale productie daarmee 20 procent hoger uit dan de meimaand vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Mei is maand van hernieuwbare records

© Energieopwek.nl

Serie KlimaatKwesties

Onder de titel ‘KlimaatKwesties’ publiceren we wekelijks antwoorden van de Klimaathelpdesk op vragen die deze helpdesk binnenkrijgt over klimaatverandering en de energietransitie. De vragen worden beantwoord door onafhankelijke wetenschappers en experts. De afgelopen maand waren er vragen over:

  • Het belang van andere broeikasgassen;
  • Een zuinige benzinescooter versus een elektrische;
  • Hoe komen mensen in beweging voor het klimaat?

Serie: KlimaatKwesties

© KlimaatHelpdesk

Biodiversiteit heeft harde afspraken nodig

Om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan zijn harde, controleerbare afspraken nodig met alle verantwoordelijke partijen. Alleen op die manier is de achteruitgang te stoppen. Dit stelde Ed Nijpels toen hij het manifest 'Tijd voor biodiversiteit' van jongeren en de experts van Naturalis in ontvangst nam. “Dit manifest kaart een belangrijk thema aan waarover nog veel te weinig politiek debat is."

Biodiversiteit heeft harde afspraken nodig

© naturalis

1 november: Dag van het Klimaatakkoord

Als het Klimaatakkoord je interesseert noteer je 1 november in je agenda. Dan is er weer de jaarlijkse Dag van het Klimaatakkoord.

1 november: Dag van het Klimaatakkoord

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.