Nieuwsbrief Klimaatakkoord 2 december

Dit is het nieuws uit en over het Klimaatakkoord.

Webinar: De financiële sector wil zelf ook meer boter bij de vis

De financiële sector pakt zijn rol in de overgang naar een klimaatneutraal Nederland. Tientallen nationale banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders, goed voor gezamenlijk 3000 miljard euro, tekenden in 2018 als eerste het Klimaatakkoord, deed beloftes en publiceerde recent het eerste rapport over de voortgang. Nederland loopt voorop in de financiële wereld, is de uitkomst van de webinar, maar er moet een tandje bij.

Bekijk de webinar terug via ons YouTube-kanaal.

Beeld: ©Webinar 26 november 2021

Aanmelden aankomend webinar "Klimaat: politiek of rechter?"

Op 17 december 2021 vindt er een webinar plaats over het thema rondom het voldoen aan klimaatafspraken. Na de Urgenda-zaak rijst steeds vaker de vraag op welke rol de politiek en welke rol de rechter spelen in de controle op klimaat- en milieuafspraken. Tijdens deze webinar gaat Ed Nijpels het gesprek aan met verschillende deskundigen, en behandelen we onder andere de vraag hoe het bedrijfsleven omgaat met deze ontwikkeling. 

Vindt hier de aanmeldpagina.

Beeld: ©Webinar 17 december

Er is een geringe toename van de duurzame energieopwek in Nederland

De opwek van duurzame energie was in de maand november weliswaar lager dan verwacht, maar in de elf maanden van 2021 is er al meer duurzame energie opgewekt dan in het hele jaar 2020. Dit is berekend door Energieopwek, als onderdeel van het Klimaatakkoord. 

Geringe groei hernieuwbare energie.

Beeld: ©Energieopwek

We zijn goed op weg: de Dag van het Klimaatakkoord

Martien Visser, lector Energietransitie en Netwerken aan de Hanzehogeschool Groningen, is ook wel bekend van ‘de grafiek van de dag’, die hij dagelijks op twitter publiceert. Speciaal voor de Dag van het Klimaatakkoord vat hij de energietransitie samen in een twintigtal grafieken: “Conclusie: we zijn lekker op weg; maar we hebben nog veel uitdagend werk voor de boeg.” 

Lees hier terug welke uitspraken passeerden tijdens de sessie over het Klimaatakkoord in grafieken.
 

Terugblik op de Dag van het Klimaatakkoord 2021

De Dag van het Klimaatakkoord 2021 heeft spelers en belanghebbenden binnen de Nederlandse energietransitie dichter bij elkaar gebracht. De industrie- en de landbouwsector hebben ideeën uitgewisseld over hoe er in de keten grondstoffen vanuit de landbouw opnieuw kunnen worden ingezet voor, bijvoorbeeld, de cosmetische industrie. Er zijn sessies gehouden over de inzet van rijksgronden in de energietransitie én er zijn uitkomsten gedeeld rondom het Burgerforum voor het Klimaat. Dit zijn partijen en ontwikkelingen die de komende jaren van grote betekenis zullen zijn in de uitvoering van het Klimaatakkoord. 

Bekijk de sessies van deze dag terug via ons YouTube-kanaal.

“We staan voor de grootste verbouwing van Nederland”

Beeld: Klimaatakkoord.nl

Klimaatambassadeurs van de Toekomst volgen Ed Nijpels

Tijdens de Dag van het Klimaatakkoord was er ook veel ruimte om het jongerenperspectief een geluid te geven. De Klimaatambassadeurs van de Toekomst hebben in dat licht Ed Nijpels geïnterviewd. Jongeren spelen een belangrijke rol in de energietransitie; het gaat immers over hún toekomst. Het gemaakte filmpje is terug te zien op ons YouTube-kanaal.

Kijk mee in het Klimaatdashboard

Via het Klimaatdashboard kunnen trends en berekeningen worden getoond over het te verwachte weer in Nederland en de verschillende klimaatscenario's voor de toekomst. Hiermee is er direct één overzicht van verschillende trends, en het is altijd actueel.

Neem ook een kijkje in het Klimaatdashboard en kom erwachter welke langetermijn weersverwachtingen er zijn.

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.