Shell steunt Klimaatakkoord: 'Wij zullen ons deel doen'

Vandaag heeft Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, een brief aan Klimaatberaadvoorzitter Ed Nijpels aangeboden, waarmee ze namens Shell Nederland steun heeft uitgesproken voor het Klimaatakkoord. Shell is de eerste van ‘de grote twaalf’ industrieën in Nederland die zich opstelt achter het Klimaatakkoord. “De opgave is pittig voor bedrijven als Shell, maar we willen aan de slag. De klok tikt,” aldus Van Loon.

links Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, en rechts Ed Nijpels, Klimaatberaadvoorzitter
Beeld: ©SER / Dirk Hol

Niet wachten

Shell Nederland stelt zich al achter het akkoord op, terwijl er nog definitieve wetgeving moet worden ontworpen, zoals de extra CO2-heffing voor grote bedrijven. Van Loon: “Dat is een signaal van vertrouwen. We willen ook niet wachten totdat alle details zijn uitgewerkt.”

Snelle wetgeving

“Het is moedig en gedurfd van Shell dat het dit doet,” zei Nijpels bij de overhandiging van de brief. “Tegelijk is het terecht dat Shell aandacht vraagt voor snelle wetgeving. Veel regels zijn nog uit de tijd dat het klimaat nog niet zo speelde. Het Klimaatakkoord mag niet worden vertraagd omdat regels nog niet zijn toegespitst op de tijd van nu. Ook de infrastructuur moet daaraan worden aangepast. Maar ik weet dat het kabinet ermee bezig is.”

Aanpassing infrastructuur

Van Loon schrijft in haar brief ook dat een aantal essentiële aanpassingen nodig is in infrastructuur, zoals stroom- en warmtenetten, waterstofleidingen en netwerken voor CO2-transport en opslag. “Systeemdenken, het denken in ketens en over grenzen heen, zal de energietransitie-doelen haalbaar maken,” schrijft zij.

Belangrijk voor business

Van Loon schrijft tevens dat Shell klaarstaat om ‘zijn deel te doen’, zoals bouwen van zonne- en (zee)windparken, productie van CO2-arme brandstoffen, leveren van restwarmte, en maken van groene waterstof. “Het Klimaatakkoord is belangrijk voor onze business. Zonder de partners, zoals de overheid, en zonder een goede infrastructuur kunnen we Shell Pernis (het petrochemisch complex waar Shell ruwe aardolie verwerkt) niet elektrificeren.”