Energiecirculaire supermarkt: de nieuwe standaard

Gisteren opende supermarktketen Lidl de deuren van de eerste ‘energie-circulaire’ supermarkt in Nederland. Bij die gelegenheid was ook voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad aanwezig. Hij feliciteerde Lidl en ziet graag dat dit de nieuwe standaard wordt voor supermarkten. “Laat ook de andere ketens hier komen kijken.”

Beeld: ©Lidl
Op het dak en de carport van de Lidl-zero-supermarkt in Woerden liggen bijna 1800 zonnepanelen.

Zuinig

Het Lidl-zero filiaal in Woerden produceert zelf energie met bijna 1800 zonnepanelen, waar ook elektrische auto’s van klanten mee kunnen worden opgeladen. Verder staat er veel zuinige (koel)apparatuur waaruit de overtollige warmte wordt teruggewonnen, zijn er warmtepompen en zijn de heipalen geschikt gemaakt voor opslag van warmte of koude.

Door al deze maatregelen gebruikt de vestiging geen aardgas en betaalt het netto geen rekening aan het elektriciteitsbedrijf. Met die lage energierekening betaalt Lidl alle extra investeringen voor de energiemaatregelen binnen vijf tot tien jaar terug, aldus Marcel Ganzeboom, senior manager bouw bij Lidl.