Waarom importeren we geen zonnestroom uit de Sahara?

In de Sahara is de opbrengst van zonnecentrales veel hoger dan in Nederland, en er is plaats genoeg. Waarom investeren we dan niet in zonnecentrales in de woestijnen en importeren we de elektriciteit?

Naar die mogelijkheid wordt inderdaad al uitgebreid gekeken, onder andere door grote industriële bedrijven en energiebedrijven. Maar elektriciteit vanuit de Sahara of uit andere woestijnen importeren naar Europa is niet eenvoudig.

  • Om elektriciteit over duizenden kilometers te transporteren is een nieuw type kabel nodig: zogenaamde HVDC of gelijkspannings-hoogspanningsleidingen. Dat vergt een investering van miljarden euro’s.
  • Een goedkoper alternatief lijkt te zijn om met behulp van de woestijnstroom waterstof te produceren en exporteren. Daaraan werken enkele landen in het Midden-Oosten.
  • Daarnaast hebben de gastlanden zelf ook belang bij het plaatsen van zonnecentrales in de Sahara, maar dan voor eigen gebruik. Export van zonnestroom moet dus voorlopig nog concurreren met het eigen gebruik.

Zie ook de websites van Desertec en Sahara Forest Project voor oude en lopende initiatieven om Saharastroom naar Europa te krijgen.