Laat je niet ontmoedigen

De recente cijfers van de Klimaatnota en de Klimaat- en Energie Verkenning (KEV21) laten een achterstand zien om het 1,5 °C-doel van het Klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen. Dat werd in de openingssessie nog eens benadrukt. Gastheer Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord: “Het is bijna een cliché: we staan voor de grootste verbouwing van Nederland. Vandaag praten we over de oplossingen.”

Optimistisch

Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van EZK toonde zich optimistisch: “Dankzij alle inspanningen komen we in de buurt van de 49%. Dat mag soms wel wat meer nadruk krijgen. Maar we zijn er nog niet. We hebben recent nog bijna 7 miljard extra beschikbaar gesteld. Op alle vlakken moet meer gebeuren.” Kabinetschef Diederik Samsom van EU-Klimaatcommissaris Frans Timmermans wees op de inzet van de EU op de Klimaattop in Glasgow: de EU-Klimaatwet met een emissiereductie van 55% in 2030—waar Nederland zelf voor lobbyde. Dat wordt ook een uitdaging voor het nieuwe kabinet. Samsom stak een hart onder de riem: “Laat je niet ontmoedigen. Dan kan Nederland hierin vooroplopen.”

In de slotsessie (opnames deel I en deel II) vatte gastheer Nijpels de Dag samen: “We hebben over een veelheid van onderwerpen gesproken, niet om elkaar te overtuigen, maar om elkaar te bevruchten. Dat is inclusief de manifestatie van Extinction Rebellion en de ingelaste sessie daarover. Symbolisch vond ik de First Date tussen iemand van Shell en iemand van de Jonge Klimaatbeweging. Zo vinden we elkaar. Nu nog een nieuw kabinet dat uitvoering geeft aan de uitdaging waar we voor staan.”

Overzicht van de Dag van het Klimaatakkoord

Op 1 novemeber 2021 was het de Dag van het Klimaatakkoord. Ben je benieuwd naar de andere onderwerpen die tijdens deze dag aan bod kwamen, bekijk ze dan via het overzicht.