Versnellen naar een fossielvrije industrie: het kan!

Zelfs de beste groene industriepolitiek zal in 2030 nog niet tot een fossielvrije industrie leiden, zoals Marjan Minnesma van Urgenda wil. Maar “de afstand tussen verbeelding en realisatie is nog nooit zo klein geweest,” is een bemoedigend citaat uit de mond van een van de industriële leiders bij deze sessie. De industrie heeft grote ambities, maar ook  wel wat wensen.

Wat is nodig? Veel meer wind op zee voor elektriciteit en groene waterstof; leidingnetten voor groene waterstof en zwaardere stroomnetten; gunstige wet- en regelgeving en snellere procedures; meebetalen aan de ‘onrendabele top’ (zo’n 20% van de investeringen), dus subsidies. Volgens Minnesma—die al op weg was naar de Klimaattop in Glasgow—kost dat de Nederlandse schatkist een investering van 2 tot 4 miljard euro per jaar.

Halveren van de uitstoot in 2030 (ten opzichte van 1990) lijkt mogelijk, maar de overheid moet de regie nemen, vindt iedereen. Dus is de hoogste prioriteit voor iedereen: snel een kabinet, mag ook zonder aparte minister voor Klimaat, maar wel met binnen pakweg twee jaar een paar belangrijke besluiten over het wensenlijstje.

Kijk de hele sessie terug.

Sprekers en enkele citaten

  • Marjan Minnesma van Urgenda (geïnterviewd in twee aparte filmpjes deel 1 en deel 2): “Ik wil mikken op een fossielvrije industrie per 2030. Dat is ons ‘Woman on the Moon’-project.
  • Carolien Gehrels, voorzitter van het uitvoeringsoverleg Industrie: “Ik wil het nieuwe kabinet adviseren: praat eerst met de ‘grote vissen’, zorg voor infrastructuur en meer wind op zee. Hier zie ik veel bereidheid en concrete plannen.”
  • Hans van Den Berg, directievoorzitter Tata Steel Nederland: “Wij hebben nu 2 gigawatt aan groene waterstof nodig, en 5 GW in 2030. Dan kunnen we tussen 2030 en ’38 bijna fossielvrij staal maken.”
  • Frank Kuijpers, General manager Corporate Sustainability: “Als je dan ook de scope-III reducties meeneemt, dus de lagere uitstoot bij onze klanten, dan zitten wij in 2030 op meer dan 50% reductie.”
  • Marjan van Loon, President-directeur Shell Nederland: “Laten we niet meedoen aan de ‘doelstellingenbingo’. Laten we eerst maar eens op gang komen en dan praten over verhogen van de doelen van 49% naar 55%.”
  • Claire Schreurs, manager Energy & Sustainability papierfabriek Smurfit Kappa: “De papiersector zit nu al op zo’n kwart lagere uitstoot dan in 1990, dus bij de top-10% van Europa. Technisch is het haalbaar om met elektrificatie en procesinnovatie fossielvrij te worden, maar dan hebben we langer nodig dan 2030.”
  • Ivo Würzner; Algemeen directeur Baksteenfabrikant Rodruza: “Zorg ervoor dat die groene waterstof uit wind-op-zee niet alleen aan de kust blijft maar ook bij ons terecht komt.”
  • Silvio Erkens (Kamerlid VVD): “We zijn voor een maatwerk-aanpak voor de industrie. Wij steunen een hogere capaciteit voor wind op zee, maar een factor of vier of vijf is niet realistisch.”
  • Joris Thijssen (Kamerlid PvdA): “Uit de subsidieregeling SDE++ gaan nu miljarden naar opslag van CO2. Die regelingen moeten opengesteld worden voor groene waterstof!”
  • Kijk deze sessie terug: deel I en deel II

Overzicht van de Dag van het Klimaatakkoord

Op 1 novemeber 2021 was het de Dag van het Klimaatakkoord. Ben je benieuwd naar de andere onderwerpen die tijdens deze dag aan bod kwamen, bekijk ze dan via het overzicht.