Nieuwsbrief Klimaatakkoord 16 september 2022

Nieuws van en over het Klimaatakkoord

Aanmelding Dag van Klimaatakkoord geopend

"Sneller en verder; voorbij het klimaatakkoord"

Je kan je aanmelden voor de Dag van het Klimaatakkoord op 3 november. Met een goed plenair programma, een keur aan deelsessies en extra activiteiten wordt het een dag die je inspireert om het klimaatbeleid te versnellen en verder te brengen. Het is ook de plek waar je uitgebreid mensen kunt ontmoeten en nieuwe contacten kunt opdoen.

Aanmelding Dag van Klimaatakkoord geopend

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Symposium over burgerfora voor klimaat (30 sep 22)

Tweede Kamer en kabinet buigen zich in het najaar over de wenselijkheid van een burgerforum over het klimaatbeleid. Op vrijdag 30 september organiseert het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord het symposium ‘Betrokken bij klimaat’ over dit thema. Een aantal gezaghebbende sprekers discussieert over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een nationaal burgerforum voor het klimaatbeleid. Een burgerforum kan alleen succes hebben als aan duidelijke randvoorwaarden wordt voldaan, stelt de minister in de Kamerbrief. Ook dit is een onderwerp waarover we graag iedereens opvattingen horen.

Meld je nu aan.

Website Betrokken bij Klimaat Online 30 september 22

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Klimaatakkoord.nl

Crisis- en klimaatbeleid helpen elkaar, maar niet genoeg

“Kan klimaatbeleid de energiecrisis oplossen?” Geen enkel panellid antwoordde volmondig ‘ja’ op deze centrale vraag tijdens het webinar van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord op 2 september. Zelfs het versnelde klimaatbeleid van REPower EU zal niet genoeg zijn om Europa binnen twee of drie jaar onafhankelijk te maken van duur aardgas. “Het wordt een bumpy road, er komen lastige jaren aan,” waarschuwt het panel.

Crisis- en klimaatbeleid helpen elkaar, maar lang niet genoeg

Beeld: Klimaatakkoord

Klimaatbeleid heeft beter circulair beleid nodig

Om de grote duurzaamheidsopgaven op te lossen moeten de energietransitie en de grondstoffentransitie gezamenlijk worden aangepakt. Dat gebeurt nu onvoldoende. Dat schrijft de SER in de verkenning 'Evenwichtig sturen op de grondstoffentransitie en de energietransitie voor brede welvaart',  die vrijdag is gepubliceerd. Het kabinet zou de grondstoffentransitie net zoveel prioriteit moeten geven als de energietransitie. Daarvoor ziet de SER een aantal aanknopingspunten. Alleen met een goed samenhangend beleid kunnen beiden transities slagen.

Klimaatbeleid heeft beter circulair beleid nodig

Nieuw model maakt knelpunten arbeidsmarkt voor klimaat voorspelbaar

De ambitieuze klimaatdoelen van dit kabinet zullen de knelpunten op de arbeidsmarkt vergroten. Dit stellen Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij presenteerden een model dat vijf jaar tevoren de knelpunten laat zien die ontstaan door het klimaatbeleid. 

Nieuw model maakt knelpunten arbeidsmarkt voor klimaat voorspelbaar

Recordaandeel zon productie, wind blijft achter

Het aandeel zonnestroom bereikte een record in augustus. De bijdrage van windenergie bleef achter. Daardoor steeg de productie van hernieuwbare energie minder dan voorgaande maanden. De productie van augustus lag 11 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl

Recordaandeel zon productie, wind blijft achter

stroom augustus
Beeld: Energieopwek.nl

colofon

Deze nieuwsbrief wordt gemaakt door de webredactie van Klimaatakkoord.nl. Reacties kan je per e-mail sturen naar info@klimaatakkoord.nl.
Aanmelden voor een gratis abonnement kan via deze link.