Nieuw model maakt knelpunten arbeidsmarkt voor klimaat voorspelbaar

De ambitieuze klimaatdoelen van dit kabinet zullen de knelpunten op de arbeidsmarkt vergroten. Dit stellen Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zij presenteerden maandag een model dat vijf jaar van tevoren de knelpunten laat zien die ontstaan door het klimaatbeleid. 

Aanleg transformatorhuisje
Beeld: Alliander

Het model laat gedetailleerd, vijf jaar vooruit, zien welke knelpunten er ontstaan als alle investeringen in klimaatbeleid ook daadwerkelijk gedaan worden. Dan gaat het om knelpunten bij het onderwijs, de verschillende beroepen en de diverse regio’s. Zo wordt duidelijk wat er aan arbeid nodig is en hoe dit afwijkt van het verwachte aanbod aan arbeidskrachten. 

Uit Klimaatakkoord
Het model volgt uit het Klimaatakkoord. Daarin is de noodzaak beschreven om de effecten van het klimaatbeleid op de arbeidsmarkt te monitoren.

Lees hier meer over het PBL/ROA model