Investeerders positief over wind op zee

Investeerders zien windenergie op zee als een volwassen markt. Hun belangstelling groeit. Daardoor komt kapitaal voor offshore windenergie steeds beter beschikbaar.

Dat staat in het rapport ‘Financing offshore wind’, dat voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord vandaag online in ontvangst nam van CEO Wouter Bos van Invest-NL. Het rapport komt voort uit een afspraak in het Klimaatakkoord. Invest-NL, een privaat bedrijf dat met overheidsmiddelen mee kan investeren in duurzame projecten, gaf opdracht aan adviesbureau PriceWaterhouseCoopers om de markt van investeerders en financiers te onderzoeken.

Vraag stimuleren

Wouter Bos is positief over de beschikbaarheid van financiering voor wind op zee op de langere termijn. “De investeerders zijn er, het kapitaal is er, de risico’s kunnen worden ingeprijsd. Wat nu ontbreekt is zekerheid aan de vraagzijde. Het is belangrijk om nu vol in te zetten op stimulering van de vraag uit bijvoorbeeld de industrie, bijvoorbeeld door elektrificatie. Vanuit Invest-NL kijken wij dus ook met name daar of we een bijdrage kunnen leveren en de innovaties kunnen versnellen.”

Ook Ed Nijpels is blij met de conclusies uit het rapport en het advies van Invest-NL: “Het is goed te zien dat investeerders brood zien in wind op zee. Het is logisch dat ze er groot belang aan hechten dat er ook voldoende vraag komt naar duurzame stroom. Daarom is het belangrijk dat in de industrie, bij de mobiliteit en in de gebouwde omgeving de vraag snel gestimuleerd wordt. Dan kunnen alle sectoren versnellen om de noodzakelijke verduurzaming te realiseren.”