Ed Nijpels: “Klimaatakkoord heel dichtbij”

Voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad is blij verrast met de resultaten van de doorrekening van het Ontwerp Klimaatakkoord door de planbureaus. “Ik ben opgelucht. De berekeningen laten zien dat het doel bereikbaar is. En de kosten vallen zelfs mee. Er is nog wel extra werk nodig. Ik wil niet zeggen dat het Klimaatakkoord binnen is, maar het komt wel heel dichtbij.”
 

“Het blijft natuurlijk steeds weer examen doen,” zegt Nijpels over zijn opluchting. “Maar de aanvullende maatregelen die het kabinet nu voorstelt zullen het draagvlak van het Klimaatakkoord alleen maar vergroten. Het laat zien dat ook de politiek ervoor gaat.”

Vijf maatregelen

In een eerste reactie, enkele uren na de presentatie van de doorrekening, kondigde het kabinet alvast vijf maatregelen aan, als voorschot op de definitieve kabinetsappreciatie eind april. “Weliswaar zeggen de planbureaus: het is nog niet genoeg, maar als je door je oogharen kijkt, gaat het Klimaatakkoord er komen,” zei premier Rutte.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie kondigden premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aan dat het kabinet onder andere de stijging van de energierekening wil beperken. “Wij willen de doelen halen, op een betaalbare manier en met een goede balans in de lasten voor bedrijven en de mensen,” zei Rutte. “Wij gaan dus de energiebelasting  voor de burger verlagen en die voor bedrijven verhogen. In plaats van fifty-fifty willen we dat het bedrijfsleven twee-derde betaalt en de burger een derde.”

Verder kondigt het kabinet aan dat er een CO2-heffing voor bedrijven komt. “De voorgestelde bonus/malusrekening gaat onvoldoende werken,” aldus minister Wiebes. “We gaan die heffing voor eind april verder uitwerken. Maar het moet niet zo zijn dat bedrijven wegrennen.

Mobiliteit

De drie overige maatregelen gaan over elektrische auto’s, landbouw en opslag van CO2. “Elektrische auto’s mogen niet overgesubsidieerd worden. We streven ernaar om de vaste lasten voor diesel- en benzine-auto’s niet te laten stijgen,” kondigde Wiebes aan. “Verder willen we opslag van CO2 begrenzen, omdat die niet in de weg mag staan van de écht duurzame oplossingen. En we denken extra CO2-emissiereductie bij landbouw te kunnen behalen. Die mogelijkheid had de klimaattafel aangegeven.”

Proces

Het Klimaatakkoord wacht nu dus eerst de integrale reactie van het kabinet eind april. “We gaan in mei of juni het Klimaatakkoord ondertekenen,” aldus Nijpels. “Het werk aan de tafel van het Klimaatakkoord is dus nog niet klaar totdat de handtekeningen er onder staan.”