Meer zon, minder wind in oktober

De duurzame energie moest het in oktober meer hebben van de zon dan van de wind. Door de rustige oktobermaand lag de productie uit zon en wind een kwart lager dan dezelfde maand een jaar geleden. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Staafdiagram van de opgewekte zonne-energie

Zon

De productie van zonnestroom lag twee keer zo hoog (0,9 PJ) dan oktober vorig jaar (0,45). Dat kwam door de combinatie van zonnige dagen en groei in aantal panelen.

Staafdiagram van de opgewekte windenergie op land

Wind op land

Door het rustige herfstweer halveerde de productie van windenergie op land bijna naar 1,7 PJ tegen 3,2 PJ het jaar ervoor.

Staafdiagram van de opgewekte windenergie op zee

Wind op zee

Op zee ging het minder achteruit. Daar daalde de productie van 1,6 PJ naar 1,2 PJ. Zon was daarmee in oktober goed voor bijna een kwart van de productie van wind en zon. Vorig jaar was nog geen 10 procent.

Uitschieters

De uitschieters in windenergie zijn groot. Op de topdag 23 oktober produceerden de molens 2800 MW. Op 19 oktober was het de slechtste dag met maar 140 MW windenergie. De meest zonnige dag was op 5 oktober met 530 MW gemiddeld. Op 26 oktober was het dieptepunt van de maand met 120 MW zonnestroom. Omdat de dagen korter worden en de zon aan kracht verliest, daalt de productie van de panelen de komende maanden.

Biobrandstof

Naast de bekende vormen van hernieuwbare energie zijn er ook minder bekende soorten. Deze maand lichten we bio-olie eruit, ook wel biobrandstof genoemd. Deze wordt gemaakt uit speciaal hiervoor geteelde gewassen en rest- of afvalproducten zoals oud frituurvet. Bio-olie wordt gemengd met benzine (bio-ethanol) en diesel (biodiesel). Het gaat om ongeveer 5% van het totaal. Bij 40 liter tankt u dus automatisch ook ongeveer 2 liter hernieuwbare olie. Opgeteld is dat best veel. Van alle 6,5% hernieuwbare energie in Nederland in 2017 bestond ongeveer 1/10 uit deze biobrandstof. Dat is bijna net zoveel als de bijdrage aan de hernieuwbare energie van alle zonnepanelen.

Tank-symbool

In Energieopwek kunt u de gemiddelde bijdrage van biobrandstof dagelijks zien door op het tank-symbooltje te klikken. We hebben er daarbij voor gekozen het gemiddelde te laten zien, en niet te proberen de verkeersintensiteit mee te nemen. U kunt de hoeveelheid biobrandstof bijvoorbeeld vergelijken met de hoeveelheid zonne-energie of windenergie.

Nieuwe bronnen

Energieopwek.nl is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.

Onlangs zijn meerdere bronnen van hernieuwbare energie aan de site toegevoegd. Nu is ook de productie door warmtepompen, bijstook van biomassa en de productie door afvalverbranding te zien. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.