Artistieke Klimaattop wil Klimaattafel van Reflectie en Verbeelding

“Artistieke reflectie en verbeelding; dat is wat de klimaatonderhandelingen nodig hebben om tot een goed akkoord te komen. Geef kunstenaars een plek aan tafel.” Dit is was de oproep van de kunstenaars van de Artistieke Klimaattop. Zij deden dit aan het eind van de debatavond in Leeuwarden over het Klimaatakkoord. “U kunt ons beschouwen als de missende Klimaattafel: die van Communicatie, Reflectie en Verbeelding.”

Artistieke Klimaattop
©Iepen Up

Op woensdag 17 oktober organiseerde de Leeuwarden Courant samen met De Friese Milieufederatie en het Klimaatberaad een bijeenkomst over het klimaat. Zo’n 250 mensen bezochten de bijeenkomst (lees ook het verslag in de Leeuwarder Courant), onder wie ook veertig bestuurders voor een speciale bijeenkomst in de middag. De Artistieke Klimaattop sloot de avond af.

In een brief aan voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad legt het kunstenaarsmanifest uit dat verhalen, oefeningen, beelden, vragen en interventies hard nodig zijn. Die kunnen het vertragende ‘meestribbelen van doorgewinterde vergadertijgers’ doorbreken, aldus het manifest. “Aan uw klimaattafels zijn confronterende spiegels nodig, verhalen van herstel, hoop en van solidariteit.”

Verbeeldingsvolle verhalen

De kunstenaars uit het hele land kwamen op 13 oktober samen voor hun eerste Artistieke Klimaattop. “De conclusie was: we moeten uit onze bubbel, uit de theaters en in de vergaderzalen.” Het aanbod van de Artistieke Klimaattop aan voorzitter Ed Nijpels is om plaats te nemen in het Klimaatberaad en om mee te gaan naar de internationale klimaattop, in december in Polen. “Zet ons in om het verhaal van de energietransitie verbeeldingsvol te kunnen vertellen, als dramaturgen van een verbindend, nieuw klimaatverhaal.”

Op de website Iepen Up kunt u - naast de brief - ook het filmpje bekijken dat de kunstenaars maakten tijdens de Artistieke Klimaattop.