Honk- en softbalclub Pirates: kampioen in zonne-energie

Op zonne-energie sla je geen homerun extra. Maar honkbalclub Amsterdam Pirates is best trots op de zonnesystemen die de club in de afgelopen twee jaar heeft aangelegd. De club beschikt nu over een duurzaam complex van vier honk- en softbalvelden en een hal. “Allemaal vrijwilligerswerk,” zegt voorzitter Koen Gijsbers. “Je hebt er een paar gekken voor nodig die dit trekken.” En dan graag zonder concurrentie voor het werkelijke doel: kampioen van Nederland worden.

Het hele project startte een paar jaar geleden bij de penningmeester van de Pirates, die in zijn werkbare leven dagelijks duurzame projecten beoordeelde voor een bank. Hij plantte het zaadje en begeleidde het project. Het proces verliep best met horten en stoten, want een van de aannemers ging tussendoor ook nog eens failliet. Maar, net als in de sport: de aanhouder wint. Gijsbers: “Wij hebben een professionele adviseur ingeschakeld. Dat is cruciaal en raad ik iedere club aan die geïnteresseerd is. Het gaat om best ingewikkelde technische systemen, en het vinden van financiering en subsidies is hartstikke belangrijk. Want als door de investering de contributie fors hoger was geworden hadden we dit nooit door de Algemene Ledenvergadering gekregen.”

Beeld: ©Pirares
Pirates-voorzitter Koen Gijsbers: "Vrijwilligers trekken dit. Maar ik raad iedereen aan een porfessioneel adviseur aan."

Torenhoge rekening

Amsterdam Pirates is een grote club in het Amsterdamse Osdorp, met 450 leden, soms meer dan 1000 toeschouwers bij het eerste honkbalteam, drie verlichte honkbalvelden, elk 100 bij 100 meter te verlichten, en een sporthal. Sinds een jaar ‘draait’ de club op de stroom van 340 zonnepanelen, en nog eens bijna 800 heatpipes (glazen buizen met water) voor de verwarming en de douches, allemaal op het dak van de sporthal. Sinds 2000 had de club al een warmtepomp (inclusief put naar het grndwater); een nieuw exemplaar zorgt voor de aanvullende warmtebehoefte. “We hadden een torenhoge elektriciteitsrekening,” zegt Tobias Kuipers, medebestuurslid. “Helemaal nul-energie zijn we nog niet, ons hoofdveld heeft bij voorbeeld nog gasontladingslampen. Maar de andere twee velden zijn al voorzien van LED-verlichting. In de keuken koken onze vrijwilligers nog op gas, en de cv-ketel houden we nog even als back-up. Maar die is tot nu toe nog niet in functie geweest. Op sommige dagen houden we stroom over, die we terug leveren aan het net.”

Contributie gelijk

Gijsbers: “We hebben nu een systeem dat we in veertien jaar afschrijven, mede dankzij de gemeente Amsterdam, EDS- en SDE+-subsidie en goede financiering. De contributie is niet gestegen, dus na die veertien jaar gaan we hierop verdienen! Andere clubs zijn geïnteresseerd, ook in andere sporten. Wij vertellen ze graag hoe wij dit hebben aangepakt.”

De Pirates hebben de smaak te pakken en willen de groenste club van Nederland worden. Via het bedrijfje Powerpeers vervult de club in de wijk Osdorp nu zelfs een rol als lokaal energiebedrijf, en biedt het de stroom van het eigen dak aan wijkbewoners, leden of familie aan. Er wordt ook al nagedacht over afvalverwerking en een duurzame watervoorziening. Tobias Kuipers: “Maar eerst zitten we nu in het project van de aanleg van een nieuw veld. En natuurlijk de competities.”

En dat dan bij weer een homerun wel eens een buis in een heatpipe sneuvelt, nemen de Pirates graag voor lief.

Verdienen

  • Amsterdam Pirates (eerste team L&D Amsterdam, hoofdklasse; eerste softbalteam: Silver League): 450 leden, vier velden, 29 beeball, honk- en softbal teams.
  • Vestigingsplaats: Amsterdam Osdorp.
  • Zonnestroom: 340 panelen, 90 kilowatt(piek).
  • Zonnewarmte: 52 heatpipe racks van 15 buizen en 30.000 liter warmwateropslag.
  • Warmwater warmtepomp met ondergrondse opslag.
  • Totale jaarlijks CO2-emissiereductie ongeveer 67 kiloton.
  • Ontvangen subsidie uit SDE+ en EDS.