Klimaatkwestie: Hoe ver kan er in de tijd teruggekeken worden naar de hoeveelheid CO2 in de lucht?

Terugkijken naar de hoeveelheid CO2 in de lucht in het verre geologische verleden is erg belangrijk, omdat we daardoor meer te weten kunnen komen over de relatie tussen CO2 en temperatuur. Directe metingen kunnen we niet meer doen, maar er zijn andere metingen die ons iets vertellen over de temperatuur of de hoeveelheid CO₂ in het verleden. Deze 'proxymetingen' zeggen iets over CO2-concentraties en temperatuur, maar hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe onzekerder de metingen worden.

Het wetenschappelijk antwoord op deze Klimaatkwestie namens de KlimaatHelpdesk is van Frits Hilgen, onderzoeker en docent bij de faculteit Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk