KlimaatKwestie: Vanaf welke temperatuurstijging zijn klimaatveranderingen onomkeerbaar?

Het afsmelten van de Groenlandse en Antarctische ijskappen kent verschillende onomkeerbare veranderingen en kantelpunten voor het klimaat wereldwijd. Het veranderen van (warme) golfstromen en het minder weerkaatsen van zonlicht zijn voorbeelden van aanjagers in de versnelde klimaatverandering. Welke kantelpunten er zijn, en hoe deze elkaar beïnvloeden wordt uitgelegd door Anna van der Heydt. Zij geeft antwoord op de vraag: "Vanaf welke temperatuurstijging klimaatveranderingen onomkeerbaar zijn?"

Anna van der Heydt is universitair hoofddocent bij het Instituut voor Marien en Atmospherisch onderzoek bij de Universiteit Utrecht en onderzoekt variaties en kantelpunten in het klimaatsysteem. Met behulp van numerieke modellen en theorievorming probeert zij abrupte klimaatveranderingen in het verleden te begrijpen en hun rol voor het toekomstige klimaat te quantificeren.

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk