KlimaatKwestie: Hoe belangrijk is water als broeikasgas en waarom krijgt dit broeikasgas zo weinig aandacht?

Waterdamp in de atmosfeer is een belangrijke bepaler van het broeikaseffect. Waterdamp is namelijk een belangrijk broeikasgas. Door de wereldwijde temperatuurstijging  kan de atmosfeer meer waterdamp opnemen. Dit zorgt voor een versterkend broeikaseffect, een zogeheten terug (of mee-) koppelingseffect. Om te weten te komen hoe dit werkt en wat de invloed van de mens daarop is, lees het antwoord van Thomas Röckmann in een KlimaatKwestie op de vraag "Hoe belangrijk is water als broeikasgas en waarom krijgt dit broeikasgas zo weinig aandacht?"

Thomas Roeckmann is hoogleraar atmosferische fysica en chemie aan het “Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht” van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de globale kringlopen van broeikasgassen en reactieve gassen in de atmosfeer, en de menselijke invloed daarop.

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk