KlimaatKwestie: Wat zijn de belemmeringen voor wetenschappers om activistisch te zijn?

Wie verandering wil in de samenleving, moet daarvoor de barricade opgaan. Wetenschappers zijn het erover eens dat klimaatverandering een existentieel probleem is en dat de oplossingen niet langer op de lange baan geschoven kunnen worden. De barricade opgaan, is niet altijd een makkelijke keuze, juist niet. Dr. Christel van Eck legt in de KlimaatKwestie over de belemmeringen voor wetenschappers om activistisch te zijn, uit waar wetenschappers in hun werkveld tegenaanlopen. De strijd tussen wetenschap bedrijven en objectief zijn in het activisme wordt in haar uitleg verder uitgediept. 

Dr. Christel van Eck is onderzoeker aan Amsterdam School of Communication Research van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar klimaatcommunicatie en -polarisatie. Zij zegt dat wetenschappers een belangrijke rol vervullen in het klimaatdebat.

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk