Circulaire economie heeft meer nodig dan energietransitie

De circulaire economie en de energietransitie zijn twee verschillende vormen van systeemverandering.  Op sommige terreinen kunnen ze elkaar versterken. Maar er zit ook spanning tussen beide transities.

In economenblad ESB beschrijven SER-secretarissen Ton van der Wijst en Alexander van der Vooren de samenhang. Ze brengen de kansen en de spanningen in kaart. De kansen moeten gepakt worden. De spanningen vragen om keuzes om ongewenste effecten te voorkomen. De wederzijdse afhankelijkheid maakt integraal beleid noodzakelijk.

Lees hier het hele artikel

Schaarse metalen
Beeld: ©Anp-foto
Zeldzame metalen zijn cruciaal voor de energietransitie. Circulair werken is daarom belangrijk om voldoende grondstoffen beschikbaar te houden.

ESB publiceerde deze maand meer artikelen over de energietransitie. Volgens de schrijvers ligt klimaatbeprijzing in Nederland onvoldoende op koers.  Een ander artikel stelt dat de energietransitie goedkoper kan.

Hieronder de links naar ESb. Deze twee artikelen zitten achter een betaalmuur.

Klimaatbeprijzing

Goedkoper