KlimaatKwestie: Wat zijn de mogelijke nadelen voor het klimaat als we van het gas af gaan?

Wat zijn de mogelijke nadelen voor het klimaat als we van het gas af gaan? Deze vraag wordt door Marijke Menkveld beantwoord. Zij geeft aan welke alternatieven er zijn naast de optie van het volledig van het gas af gaan. Ze bespreekt het concept van groen gas en legt uit hoe woningen toch van warmte kunnen worden voorzien zonder aardgas. De techniek en innovatiekansen liegen er niet om: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Marijke Menkveld is senior consultant bij TNO Energie Transitie Studies. Zij doet onderzoek naar en adviseert over de energietransitie en klimaatbeleid in de gebouwde omgeving.

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk