KlimaatKwestie: Wat is een gesmolten-zout-reactor en is dit een alternatieve energietechnologie?

Kernreactoren werken op basis van een complex proces. In de KlimaatKwestie over gesmolten-zout-reactoren legt Matin Rohde begrijpelijk uit hoe een kernreactor werkt. Hij legt onder andere uit wat het verschil is tussen thorium en uranium (als werkingsbasis voor een reactor). Is het wellicht een technologie die ook in Nederland ingezet kan worden in de energietransitie? Martin Rohde is actief als professor aan de TU Delft, waar hij zich bezighoudt met nucleaire reactorensystemen. 

De KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk