KlimaatKwestie: Hadden we de huidige opwarming kunnen voorkomen?

We zien de temperatuur op aarde al een tijdje stijgen, maar hoe hadden we dit kunnen voorkomen? Op deze vraag geeft hoogleraar Marc Davidson (Radboud Universiteit) een antwoord. Hij heeft o.a. onderzoek gedaan naar de bescherming van de wereldwijde biodiversiteit. Volgens Marc Davidson hadden we de temperatuurstijging op aarde kunnen voorkomen door in 1990 wél naar de wetenschappers te luisteren. 

Beeld: ©KlimaatHelpdesk / KlimaatHelpdesk

Onder de titel ‘KlimaatKwesties’ publiceren we wekelijks antwoorden door onafhankelijke wetenschappers en experts van de  Klimaathelpdesk op vragen die deze helpdesk binnenkrijgt over klimaatverandering en de energietransitie. Lees het antwoord op bovenstaande vraag.

De  KlimaatHelpdesk is een initiatief van Scientists4Future NL en de Utrecht Young Academy. Bij de KlimaatHelpdesk kunnen mensen terecht met hun vragen over klimaatverandering. Deze vragen kunnen lopen van de natuurkundige en geografische kwesties tot en met de sociale, economische en psychologische oorzaken en gevolgen van klimaatverandering. Wetenschappers en experts beantwoorden de vragen en verwijzen naar de achterliggende publicaties.

Klimaathelpdesk.org is in 2020 opgericht door een groep wetenschappers, met als doel om een betrouwbare en goed toegankelijke bron van informatie te zijn voor iedereen die op zoek is naar antwoorden omtrent klimaatverandering. Inmiddels zijn ongeveer dertig mensen actief bij de website, die kan putten uit een netwerk van zo'n 200 wetenschappers.