Zonnepanelen bij 1,5 miljoen huishoudens

De groei van het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak zet onverminderd door. Vandaag werd het 1,5 miljoenste huis in Nederland van panelen voorzien. Een jaar geleden stond de teller op 1 miljoen, aldus onderzoek van Dutch New Energy Research. Ook op de daken van huurwoningen komen steeds vaker zonnepanelen. Er is nog een groot potentieel te ontginnen. Hiervoor zijn heldere regels nodig.

Beeld: ©Klimaatakkoord / Dirk Hol
Het anderhalfmiljoenste dak met zonnepanelen in Nederland staat in Aalsmeer en is van de Woningstichting Eigen Haard.

“We hebben wat te vieren. Het is mooi dat deze mijlpaal zo snel bereikt is,” zei staatssecretaris Klimaat en Energie, Dilan Yeşilgöz-Zegerius bij het 1,5 miljoenste huis met panelen. “Er is nog veel plek op daken. We profiteren allemaal. Je wekt, duurzame energie op, panelen op daken nemen geen schaarse ruimte in en bewoners zijn minder geld kwijt aan hun energierekening.”

Feest in Aalsmeer

Deze woning staat in Aalsmeer en is van de Woningstichting Eigen Haard. Tegen een vergoeding in de servicekosten krijgen bewoners panelen op hun dak. Gemiddeld levert het een fikse daling in de energierekening op. De familie Hammoutti heeft zich goed georiënteerd voor ze instemde met de acht panelen. ”Het aanbod van Eigen Haard zag er goed uit. Gemiddeld besparen we flink op de stroomrekening en we dragen bij aan een beter milieu”.  

Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, noemt zonne-energie een van de succesnummers uit het Klimaatakkoord. “Burgers zien steeds meer de voordelen. Met slimme samenwerkingen heeft iedereen profijt. Ik ga ervan uit dat alle betrokken partijen de huidige regels zo vormgeven dat elke vierkante meter dak gebruikt kan worden voor duurzame energie,” aldus Nijpels op de bijeenkomst met de bewoners.

Beeld: ©Klimaatakkoord / Dirk Hol
Ed Nijpels, voorzitter Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, feliciteert bewoners en Eigen Haard met hun nieuwe zonnepanelen.

Nog veel investeringen nodig

Eigen Haard ziet dat het leggen van panelen op huurwoningen nu goed op gang komt en wil de vaart er inhouden. “We hebben de afgelopen 2 jaar op ruim 2.000 bestaande woningen zonnepanelen gelegd,” zegt Vera Luijendijk, bestuurder bij Eigen Haard. “We willen in 2050 al onze woningen CO2-neutraal hebben. We isoleren woningen en wekken duurzame energie op met zonnepanelen. Dat moeten we in de toekomst blijven doen. Daarvoor moet wel de verhuurdersheffing, een extra belasting voor alleen sociale verhuurders, worden afgeschaft.”

Potentieel maximaal benutten

Op daken van woningen is nog heel veel mogelijk. Er kan gemiddeld per woning zo’n 50 procent meer worden opgewekt dan nu gebeurt, zegt Roland van der Klauw van Wocozon. Hij helpt woningcorporaties bij het realiseren van zonnepanelen op daken.

Heldere regels nodig

“Het moet dan wel lonend zijn om meer schone stroom te produceren dan je zelf nodig hebt. Daar is zekerheid voor nodig, zoals een goede regeling voor terug geleverde energie. Maar ook door het op buurtniveau mogelijk te maken samen stroom op te wekken, op te slaan en te gebruiken. Je hoeft dan ook veel minder geld uit te geven aan het verzwaren van het netwerk,” aldus Van der Klauw.
 
Momenteel wordt er tussen bedrijfsleven, corporaties en overheden intensief overlegd over de juiste mix aan regels die ervoor moet zorgen dat het voor particulieren en woningcorporaties aantrekkelijk blijft panelen op daken te leggen.