‘Belastingstelsel voor de toekomst moet slimmer’

Bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties roepen de politiek op om het belastingstelsel ‘toekomstbestendiger’ te maken. Een brede coalitie overhandigde vandaag hun oproep aan demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën en voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Beeld: ©Natuur&Milieu / Natuur&Milieu

In nieuw regeerakkoord

De initiatiefnemers, waaronder MVO Nederland, Natuur & Milieu en The Ex’tax Project, willen een ‘slimmer belastingstelsel voor een circulair en sociaal Nederland’ als onderdeel van het nieuwe regeerakkoord. Nu is belasting op werk nog hoog, maar wordt vervuiling nauwelijks belast. “Dit is voor Nederland een obstakel om sterk en duurzaam uit de crisis te kunnen komen,” aldus de coalitie.

De initiatiefnemers krijgen brede steun van ruim 2000 bedrijven, organisaties en prominenten, zoals oud-kabinetsleden Jan Peter Balkenende en Jacqueline Cramer, hoogleraren Herman Wijffels, Sylvester Eijffinger en Klaas van Egmond, ASN Bank-directeur Arie Koornneef, Triodosdirecteur Pauline Bieringa, Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging en Stella Salden, voorzitter van de Beroepsorganisatie voor Zorgprofessionals NU’91. Volgens het persbericht hadden VVD, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, PvdD, SP, SGP en VOLT het verlagen van de lasten op arbeid en het principe ‘de vervuiler betaalt’ in hun verkiezingsprogramma staan.

De initiatiefnemers starten ook een campagne waarbij iedereen een steunbetuiging kan ondertekenen.