Rustig weer speelt opwek parten

Het rustige weer van afgelopen maand is terug te zien in de productie van duurzame energie. Het waaide minder dan gemiddeld. De zon scheen ook minder. De productie ging met grote pieken en dalen. Toch groeide de totale productie van duurzame energie met 17 procent in vergelijking met januari vorig jaar. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

De groei kwam door de toename van het aantal windmolens op zee. Vorig jaar stond er een kleine 1000 MW aan vermogen. Nu is dat ruim 2400 MW. Ook de bijstook van biomassa in kolencentrales droeg bij aan de hernieuwbare energieproductie. Omdat de gasprijs hoog is, was het voor energiebedrijven aantrekkelijk hun kolencentrales inclusief bijstook te laten draaien.

Beeld: Energieopwek.nl

Pieken en dalen

De winderige periodes wisselenden af met rustig, grijs winterweer. Gemiddeld was er ruim 15 procent minder wind dan januari vorig jaar. Ook de zonneschijn was minder dan normaal. Volgens het KNMI scheen de zon 52 uur (20 procent van de tijd). Normaal ligt dat op 67 uur (26 procent van de tijd). De gouden tijden voor zonne-energie komen pas in de lente.

Op 15 januari was een dieptepunt. Op die dag werd maar 10 procent van de stroom hernieuwbaar opgewekt, waarvan 80 procent met biomassa.

Vijf dagen later, op 20 januari waaide het stevig en scheen de zon. Die combinatie leverde een hernieuwbare stroomproductie op van 44 procent.

Beeld: Energieopwek.nl

Zon groter

De stroomproductie met zon groeit gestaag door. Er staat nu ruim 10 GW aan vermogen. Dat is flink meer dan een paar jaar geleden. Op 25 januari, dus nog midden in de winter, werd al 17.500 MWh aan zonne-energie opgewekt. Dat is meer dan het jaarrecord van 2017 dat op een zomerse dag werd gevestigd.

Beeld: Energieopwek.nl

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen, onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa, waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.