Hoogtepunten en diepe dalen in november

November was voor de opwek van duurzame energie in Nederland een maand van pieken en dalen. Er was een record aan duurzame stroom op 2 november en een dieptepunt op 23 november. De maand kende ook een paar periodes met weinig zon- en windopbrengst, afgewisseld met een prima windproductie. In totaal werd er in november 18 procent meer duurzame energie geproduceerd dan de vergelijkbare maand het jaar ervoor. Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Beeld: Energieopwek.nl

Dunkelflaute

Op de recorddag, 2 november, produceerden de molens en panelen genoeg stroom om aan 41 procent van de elektriciteitsvraag te voldoen. Drie weken later, op 23 november, leverden deze twee bronnen slechts 2,5 procent van de vraag. Het was dit jaar één keer nog slechter. Op 23 januari kwam er maar 1,8 procent uit de molens en de panelen.

Begin van de maand (5-10 november) was er een zeer lage opbrengst uit wind en zon met slechts eenderde van de normale opbrengst in deze periode. Ook aan het eind van de maand was er een korte periode van 'Dunkelflaute' (nauwelijks wind en zon).

Beeld: Energieopwek.nl

Grilligheid

De grilligheid vertaalde zich in een minder snelle groei van duurzame energie. In totaal werd er 18 procent meer geproduceerd dan de vergelijkbare maand een jaar geleden. Dat is een tragere groei dan de maanden ervoor. Toen liet Energieopwek groeipercentages tussen de 25 en de 32 procent zien.

Beeld: Energieopwek.nl

Wind op zee de grootste

Ook in de brandstofmix van de stroomproductie zijn de wat minder productieve dagen te herkennen. Ruim 24 procent kwam uit duurzame bronnen. Vorige maand was dat bijna 30 procent. Wind op zee zorgde met 8 procent voor de meeste duurzame stroom, gevolgd door wind op land met 7,2 procent. Biomassa was goed voor 6,6 procent, een iets lager aandeel dan de maand ervoor.

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen: onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa, waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.