Leeuwarden gunt ook kleine beurs energiebesparing

Laat eens een energiecoach langskomen. Vraag een doos met ledlampen aan. In een brief aan huiseigenaren met een klein inkomen spoort de gemeente Leeuwarden ze aan in actie te komen. Dat gebeurt onder de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE).

Jasper van Commenee van de gemeente Leeuwarden: “Energiecoaches en campagne sluiten mooi aan bij ons beleid: mensen met een kleine beurs blij maken met gratis diensten.”

Mensen met een klein inkomen hebben energiebesparing meestal niet boven aan hun lijstje staan. “Juist bij hen kunnen we dus op dat gebied goed nieuws brengen”, zegt Jasper van Commenee, beleidsmedewerker Duurzaamheid. “Reken maar eens uit wat je bespaart aan energiekosten als je alleen al overal ledlampen indraait in plaats van gloeilampen. Wij hebben energiecoaches die deze rekensom maken. En zij laten bijvoorbeeld ook zien dat eigen gedrag van invloed is op je energieverbruik. Minder energie gebruiken loont echt! Laatst liet iemand weten dat hij € 700 euro terugkreeg van de energieleverancier. Dan gaat de vlag toch uit?” 

‘Better LED as net’

Energiecoaches zijn belangrijke figuren in het sociaal energiebeleid van de gemeente  Leeuwarden. Van Commenee: “Ook in de campagne die we konden opzetten door gebruik te maken van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). En die mooi aansluit bij ons beleid: mensen met een kleine beurs blij maken met gratis diensten. Ze bewust maken van energiebesparing. Better LED as net: beter laat dan nooit!”

Brief

Om juist die mensen te bereiken, schrijft de gemeente ze persoonlijk aan. “Mensen met een eigen huis en een klein inkomen of bijstandsuitkering kregen een brief. Met een uitleg wat het profijt is van energiebesparing. Laat bijvoorbeeld de energiecoach langskomen. Of vraag een doos met ledlampen aan. Ze moeten wel zelf in actie komen. Later hebben we ook zelfstandige ondernemers benaderd die nu in de knel zitten door de coronacrisis. En mensen in een goedkopere koopwoning met een laag energielabel.”

Niet zo bezig met energie

Veel mensen reageren op de brief, sommigen niet. Bij die adressen gaat een energiecoach langs zonder afspraak, met de suggestie de EnergieBox alsnog aan te vragen. “Een voorbeeld. Laatst belde hij ergens aan en trof alleen de zoon van veertien thuis: ‘Mijn ouders zijn niet zo bezig met energie.’ Maar de jongen raakte toch enthousiast over wat hij hoorde over energiebesparing. Hij ging zijn ouders overtuigen dat ze mee moesten doen. Mooi toch?”

Twee van de drie energiecoaches die Leeuwarden rijk is, komen uit de bijstand en zijn nu in dienst van de gemeente. Van Commenee: “Zo hebben we ze dus naar werk kunnen brengen. En ze zijn bij uitstek geschikt, omdat zich goed kunnen inleven in hoe de mensen ervoor staan. Vaak gaat het gesprek dan ook over veel meer dan energie besparen alleen.”

Ook de doos met ledlampen die je kunt aanvragen tijdens de campagne, is populair. “Hiervoor hebben we lokale ondernemers ingeschakeld. Wij sturen de dozen naar bijvoorbeeld de ijzerhandel in de buurt, waar de aanvrager met een voucher zijn doos kan ophalen. Zo heeft die ondernemer ook extra aanloop in de winkel.”

Ook voor huurders

Leeuwarden is opgetogen over de RRE. “Heel wat blije woningeigenaren hebben door  energie te besparen nu iets meer te besteden. We zagen energiebesparing bij een groep mensen die daar niet vanzelf mee bezig is. En waardering voor de gemeente, die niet ver weg was maar ineens heel dichtbij. Tip: persoonlijke benadering werkt!

De grootste groep mensen met een klein inkomen woont bij ons in sociale huurwoningen. Die vielen nu buiten de boot. Maar de volgende ronde RRE is ook voor huurders. Daar zijn we blij mee!”

Met de RRE zetten gemeenten projecten op om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis.