“Drie dagen thuiswerken is het optimum”

De coronacrisis is een kans, zegt Peter Soonius van Natuur en Milieu. “Met deze crisis is het effect van duurzame mobiliteit, van minder reizen, heel hard meetbaar geworden. We weten nu dat er heel veel kan, nu moeten we dat in beleid verankeren.”

Talkshow: Het nieuwe normaal. Hoe houden we de voordelen van thuiswerken vast?

Positief

Het rondwaren van het coronavirus blijkt ook een positieve kant te hebben. Dat we veel minder reizen en op kantoor zitten blijkt, misschien niet geheel onverwacht, een positief effect te hebben op het klimaat.

PwC becijferde hoeveel: uitgaande van één dag extra thuiswerken ten opzichte van de tijd voor corona, stoten we in Nederland ruim 600 kiloton CO2 minder uit en besparen we 4 miljard euro. Dat zit vooral in minder woon-werkverkeer, waardoor de werknemer goedkoper uit is. Werkgevers besparen onder andere op huurkosten, gas en elektra en catering. Maatschappelijk gezien zit de winst in bijvoorbeeld minder files en ongevallen. Ga maar na wat het voordeel is van gemiddeld twee dagen extra thuiswerken.

Betrokkenheid

We willen het voordeel van thuiswerken allemaal graag vasthouden. De meeste mensen willen meer thuiswerken dan voor corona. Drie dagen is het optimum, zegt Debby Jannink van PwC. Bij meer dan drie dagen thuis is er de kans op een isolement en minder betrokkenheid.

Maar thuiswerken is niet alleen maar leuk. Een van de uitdagingen is om de organisatie coherent te houden, zegt Yoeri Schenau van Arcadis. “Hoe houden we de cohesie tussen mensen? Daar hebben we nog geen antwoord op. Veel werkgevers zitten nu nog in de operatie corona.”

Vaardigheden

Jarno Meijer van Therapieland zegt dat thuiswerken speciale vaardigheden van mensen vraagt. Er ontstaat een vervaging tussen werk en privé, je draait makkelijk te veel uren, en ook eenzaamheid vanwege gebrek aan contact met collega's ligt op de loer. “Wij leren mensen deze vaardigheden zoals het inrichten van een werkplek, tijdsplanning en focus.”

Een andere mogelijkheid om het thuiswerken te bevorderen is de arbeidsvoorwaarden anders inrichten, bijvoorbeeld door pas reiskosten te vergoeden als er echt gereisd wordt. Kantoren moeten meer worden ingericht als ontmoetingsplekken. Uiteindelijk is de oplossing voor iedereen anders, een maatoplossing per individu bijna, zegt Jannink: “Voor de werkgever is het zaak goed te luisteren naar wat er leeft, niet alleen praktisch maar ook gevoelsmatig.”

Terugkijken

Kijk de complete talkshow terug op ons YouTube-kanaal.

Ga terug naar het overzicht met verslagen van alle talkshows.