“CCS is noodzakelijk voor de klimaatdoelen op korte termijn”

Het is een controversieel onderwerp: de opslag van CO2 onder de grond, bijvoorbeeld in oude, lege aardgasvelden. Het doel is om CO2 die anders in de lucht zou verdwijnen permanent op te bergen.

Talkshow: Wanneer gaat het eerste molecuul CO2 in Nederland onder de grond?

Beeld: ©Klimaatakkoord.nl / Branko de Lang
De Klimaatdag online: Marcel Bamberg leidt de talkshow over ondergrondse opslag van CO2.

Enige optie

“Het is de enige optie waarmee we op korte termijn CO2-uitstoot kunnen reduceren,” zegt Erik Klooster, directeur Verenigde Nederlandse Petroleum Industrie. “Ook het PBL geeft aan dat CCS noodzakelijk is. De discussie onder het publiek is misschien anders, maar als je de cijfers bekijkt kunnen we niet zonder.”

Michèlle Prins van Natuur en Milieu is het daarmee eens: “CO2-opslag is niet de ideale oplossing en we moeten zorgen dat het de structurele klimaatdoelen niet in de weg staat. Maar ook in Nederland ondervinden we nu de gevolgen van klimaatverandering. De vraag is daarom niet meer óf je CCS zou willen, die luxe hebben we niet meer. We hebben de infrastructuur, regelgeving en subsidie nodig.”
 

Concreet

Wereldwijd is er ervaring met CCS en CCUS (waarbij CO2 ook wordt hergebruikt), maar in Nederland kwamen eerdere projecten niet van de grond. Nu zijn er wel enkele concrete projecten. Een daarvan is Porthos, een joint venture van het Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN die in 2024 de eerste CO2 onder de grond kan brengen.

Stijn van Els van het Havenbedrijf Rotterdam benadrukt dat het Havenbedrijf niet alleen met CCS bezig is. “We werken aan heel veel projecten, ook voor de lange termijn. Maar CCS is een van de meest efficiënte manieren van CO2-emissiereductie op de korte termijn.”
 

Industrie

Klooster legt uit dat Nederland bij uitstek geschikt is voor CCS. “Je hebt hier veel energie-intensieve industrie dicht bij elkaar. Er zijn bedrijven die CCS willen en kunnen ontwikkelen en bovendien hebben we lege gasvelden voor de deur.”

Zonder subsidie zal CCS niet van de grond komen, denken de gesprekspartners. In de SDE++ speelt CO2-uitstootreductie een belangrijke rol. Martijn van de Sande van RVO: “CCS is een technologie zonder upside. Je kunt niks verkopen, je haalt enkel CO2 uit de lucht. Er is daarom altijd een vorm van overheidsinterventie voor nodig. Zolang de ETS-prijzen voor CO2-emissie nog te laag zijn hebben we daarvoor de SDE++.”

Terugkijken

Kijk de complete talkshow terug op ons YouTube-kanaal.

Ga terug naar het overzicht met verslagen van alle talkshows.